Inspectie Verkeer en Waterstaat


Nederlands luchtruim gesloten tot zondag 08.00 uur


Naar aanleiding van nadere analyse is duidelijk geworden dat bij dit aanhoudende weertype het Nederlandse luchtruim tot nader order, maar tenminste tot morgenochtend 08.00 uur (NL) gesloten blijft. Tot deze conclusie komen de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit in overleg met onder meer Luchtverkeersleiding Nederland en KNMI. De vulkanische as uit IJsland blijft langer boven het Europese vasteland. Dit heeft te maken met de huidige weersomstandigheden. Daarom is het Nederlandse luchtruim nog niet veilig voor de luchtvaart.

De weersomstandigheden en de aswolk bepalen hoe de vliegcondities zijn. De betrokken organisaties monitoren de situatie voortdurend en onderhouden nauw contact met buitenlandse autoriteiten. De KLM gaat vanavond een testvlucht uitvoeren onder gecontroleerde omstandigheden. Doel van deze testvlucht is om metingen te doen in het Nederlandse luchtruim op de mogelijke gevolgen van de as op onderdelen van het vliegtuig. Deze testvluchten worden uitgevoerd op verzoek van de Europese Unie. In meerdere landen vinden testvluchten plaats. IVW heeft de voorwaarden gesteld voor deze testvlucht.

Wanneer meer duidelijk wordt over de toegankelijkheid van het Nederlandse luchtruim, of wanneer de huidige situatie wijzigt, zal de IVW hierover nader berichten. Vliegverkeer op zicht (VFR) wordt beperkt toegestaan, namelijk voor ballenvaart, zweefvliegen en zeil- en schermvliegen. IVW maakt op haar website bekend welke risico´s daaraan verboden zijn en dat het vliegen op eigen risico blijft

Alle autoriteiten baseren zich op de informatie van het Volcanic Ash Advisory Center in Londen.