KNHS

Welzijn van het paard kon in het geding komen
17 april 2010
McLain Ward - Sapphire

GENEVE (KNHS) - Op de persconferentie die de FEI gaf naar aanleiding van de diskwalificatie van de combinatie McLain Ward en Sapphire, die na twee kwalificaties aan de leiding ging in de strijd om de wereldbeker bij de springruiters, werd duidelijk dat het welzijn van het paard mogelijk in het geding kon komen en dat daarom werd besloten de combinatie te diskwalificeren.

Tijdens klinisch onderzoek bleek Sapphire in het bijzonder op een plek op de kroonrand, dat is de strook precies boven de aanzet van de hoef, van het linker voorbeen overgevoelig te reageren. "We hebben pal voor de wedstrijd geconstateerd dat het paard steeds weer zeer heftig reageerde als we maar even op de kroonrand drukten. Omdat het niet tot onze bevoegdheden behoort een paard van deelname uit te sluiten konden we niet anders doen dan de jury van onze bevindingen op de hoogte te stellen. Omdat de wedstrijd op het punt van beginnen stond kon de jury onze bevindingen niet direct in actie omzetten. Ongeveer drie uur na de wedstrijd hebben drie onafhankelijk van elkaar werkende dierenartsen op verzoek van de jury het paard opnieuw onderzocht en alle drie kwamen tot de identieke conclusie dat het verder deelnemen van het paard aan de wedstrijd het welzijn van Sapphire zou kunnen schaden. Daarop heeft de jury na consultering van diverse betrokkenen en diepgaand beraad, dat tot 5 uur in de ochtend duurde, besloten het paard te diskwalificeren", aldus Paul Farrington, hoofd veterinair van de FEI.

Alle betrokkenen wijzen er met nadruk op dat er geen sprake is van doping, maar dat puur klinisch onderzoek duidelijk maakte dat deze overgevoeligheid aan de kroonrand, indien Sapphire een hindernispaal zou raken, een ernstige aanslag zou kunnen zijn op het welzijn van het paard. De vice-voorzitter van de FEI, de Zweed Sven Holmberg, merkte op dat door de geconstateerde overgevoeligheid het paard mogelijk nog beter zijn best gaat doen om bij het springen de hindernispalen niet te raken, waardoor deze overgevoeligheid competitievervalsend zou kunnen zijn.

De Nederlandse veterinair Emile Welling, die bij deze hele gang van zaken nauw betrokken was, wijst er op dat er naar zijn mening zeer nauwkeurig en volledig volgens de protocollen en in het belang van het paard is gehandeld. Voorzitter van de FEI, Prinses Haya, stelde het aan het begin van de persconferentie heel duidelijk: "De FEI heeft zeer heldere standpunten en regels als het om het welzijn van het paard gaat. Deze diskwalificatie is het gevolg van deze heldere regels".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.worldcupgeneva.com

Zie het origineel
Foto McLain Ward en Sapphire door: www.melissen.net