Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Batavierenrace en Nationale Sport Week bundelen krachten

~ Groots sportfestijn bij herstart op Oude Markt Enschede ~

Nijmegen/Enschede, 16 maart 2010 - De Batavierenrace, 's werelds grootste estafetteloop, is dit jaar het decor voor de afsluiting van de Nationale Sport Week. Op zaterdag 24 april staat de Oude Markt in Enschede geheel in het teken van de samensmelting van deze grote sportevenementen. Een sportieve middag waarin de Nationale Sport Week op feestelijke wijze wordt afgesloten en de lopers van de Batavierenrace de laatste etappe van de 177 kilometer lange route afleggen.

Van 17 tot en met 24 april vindt de zevende Nationale Sport Week plaats. Dit jaar werkt de organisatie van Nationale Sport Week voor het eerst samen met de organisatie van de Batavierenrace. Tijdens de 38e editie van 's werelds grootste estafetteloop laten meer dan 8.000 studenten zich in teams van 25 personen van hun beste sportieve kant zien. Een prachtig platform dus, dat precies laat zien wat Nationale Sport Week door het gehele land wil stimuleren: breedtesportevenementen waarin samen sporten centraal staat. Kees Sijbesma, directeur Stichting Nationale Sport Week, is blij met de samenwerking: 'De Nationale Sport Week 2010 mogen afsluiten rondom een groot sportevenement als de Batavierenrace is prachtig voor Enschede, de organisatie en de volle breedte van sport in ons land. Ik ben blij met de sportieve en prima samenwerking, we gaan er samen een prachtig sportfeest van maken!' Op zaterdag 24 april start de laatste etappe van de 177 kilometer lange studentenestafetteloop op de Oude Markt in Enschede. Ter afsluiting van de Nationale Sport Week wordt er op diezelfde dag op de Oude Markt een gevarieerd programma georganiseerd met entertainment en sport. Zo worden er diverse sportdemonstraties en clinics gegeven, onder andere door ambassadeurs van de Nationale Sport Week. Op een groot podium op de Oude Markt vinden bovendien diverse optredens plaats en zal Sef Thissen het Nationale Sport Volkslied live ten gehore brengen. Naarmate de herstart van de lopers van de Batavierenrace dichterbij komt, zal er een gezamenlijke warming-up plaatsvinden waarmee zowel lopers als publiek klaar voor de start zullen zijn.

Enschede sportstad
Enschede vormt al jarenlang het decor voor de herstart van de Batavierenrace en is tevens twee jaar op rij uitgeroepen tot 'Sportiefste Gemeente van Nederland'. Volgens Marcel Wendrich, directeur van Enschede Promotie, past de samenwerking tussen de Batavierenrace en de Nationale Sport Week daarom uitstekend bij de sterke focus op sport vanuit de stad: 'Enschede is een echte sportstad. Met een bloeiend verenigingsleven, aansprekende namen als FC Twente, Military Boekelo Enschede en de ING Marathon heeft Enschede zich reeds op de kaart gezet als sportminnende stad. We zijn dan ook verheugd dat er is gekozen voor Enschede als locatie voor dit grote sportevenement.'

Batavierenrace
De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop. Ieder jaar in het laatste weekend van april rennen bijna 8.000 atleten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan 11 uur wordt afgelegd. De Batavierenrace telt 25 etappes die door teams van 25 studenten worden afgelegd. Dankzij een recordaantal inschrijvingen denkt de organisatie dit jaar een gooi te kunnen doen naar het verbreken van het eigen wereldrecord. Dat stamt uit 2007, toen liepen er 7.841 deelnemers mee. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973. Na afloop van de race vindt op de campus van de Universiteit Twente het grootste studentenfeest van de Benelux plaats, waar zo'n 13.000 bezoekers op afkomen.

Nationale Sport Week
Op zaterdag 17 april gaat de zevende Nationale Sport Week van start in Arnhem. Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen organiseren in het hele land sportieve activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten. Vorig jaar werden er tijdens de Nationale Sport Week landelijk ruim 3.000 sportactiviteiten georganiseerd met maar liefst 500.000 deelnemers. De Nationale Sport Week krijgt onder meer steun van BN'ers die als ambassadeur optreden, zoals Marco Borsato, Elsemieke Havenga, Jochem van Gelder, Ralf Mackenbach, Peggy Vrijens en Ellen Hoog.