Ingezonden persbericht


()

Haarlem, 18 maart 2010

Ontdek varend de Stelling van Amsterdam

Het voorjaar biedt een unieke kans om de Stelling van Amsterdam te ontdekken en te genieten van de bijzondere natuur en de openheid van het Noord-Hollandse landschap. Met het voorjaarsprogramma De Groene Stelling van Amsterdam gaat het publieksseizoen van de Stelling van Amsterdam officieel van start. De forten openen hun deuren voor het publiek. De Stelling van Amsterdam is UNESCO werelderfgoed én Nationaal Landschap.

De Groene Stelling van Amsterdam staat dit jaar in het teken van water! Op 17 en 18 april gaat het seizoen geheel in stijl van start met een boottocht langs drie forten: Het Vuurtoreneiland, ook wel Kustbatterij bij Durgerdam, is speciaal voor de gelegenheid eenmalig te bezichtigen! Op dit prachtige eiland kan het publiek tijdens een picknick genieten van de omgeving. Op Forteiland Pampus staat een theatrale rondleiding op het programma. Op het laatste fort, Kustbatterij bij Diemerdam, begeleidt beeldend kunstenaar Roos van Haaften de tekenworkshop Panoramische kaart van Diemerdam. De historie van de Stelling van Amsterdam blijft niet onbelicht: op de boot vertellen gidsen over de historie van de drie forten.

Op zaterdag 17 april om 15.15 uur, zal gedeputeerde Rinske Kruisinga de officiële openingshandeling verrichten op de Kustbatterij bij Diemerdam.

Theatrale rondleiding
Twee zusjes - die elkaar voortdurend kwijt zijn - leiden de deelnemers rond door het grote, ondergrondse fort op Forteiland Pampus. Rondleiden is een groot woord, want ze laten u graag verdwalen, terwijl zij de rondleiding onderbreken om verstoppertje te gaan spelen. De zusjes nemen u mee op een alternatieve tour, die andere kanten van het fort belicht. Tekst: Claudia Jong
Regie: Trudie Lute
Spel: Maartje Ghijsen en Lenne Koning

Workshop Panoramische kaart van Diemerdam
Iedereen kan tekenen! Zittend op de aarden wallen van Diemerdam is de hele kustbatterij te overzien. Gezamenlijk werkt het publiek aan een 'panoramische kaart'. Ieder tekent een deel van het uitzicht; realistisch of juist helemaal niet. Ook de mogelijke bedreigingen waartegen het fort kan beschermen brengt men in beeld. Het gebied rondom de Stelling krijgt met een eenvoudige handeling zijn oorspronkelijke functie terug.

Data: zaterdag 17 en zondag 18 april
Tijd: 11.00 uur ­ 17.300 uur
Vertrek- en eindpunt: Restaurant N.A.P, Krijn Taconiskade 124, Amsterdam (haveneiland IJburg), nabij de eindhalte van tram 26 (rijdt vanaf het Centraal Station). Kosten : ¤ 32,50 Inclusief boottocht, lunch, 2 consumpties, toegang tot de forten en deelname aan de activiteiten Aanmelden: tot 8 april via www.formdesk.com/kcnh/boottocht Na 8 april kunt u nog wel informeren naar de mogelijkheden om deel te nemen via (023) 553 14 98.

Voor meer informatie over de (Groene) Stelling van Amsterdam verwijs ik u graag naar de bijlage.