Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 13-04-2010

HET KUNSTUUR VAN ZATERDAG 17 APRIL 2010: RURH, CULTURELE HOOFDSTAD 2010, ZOMAAR KUNST EN ARCHITECTUUR IN DE ZORG

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. In het KunstUur van zaterdag 17 april de volgende programma's:

Hollands Design
Als je een huis van Piet Boon binnenstapt, waan je je direct in betere sferen. Begonnen als aannemer en timmerman in zijn schuur in Oostzaan is Piet Boon in 25 jaar uitgegroeid tot internationaal stijl-icoon. Stoere stoffen, nuchtere en heldere vormgeving door gebruik van strakke lijnen en alles perfect op elkaar afgestemd waardoor zijn ontwerpen totaalconcepten zijn. Oerhollands en tegelijk ook bijzonder internationaal.

Zie Zorg
De Hedy d'Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en bouwwereld. In Zie Zorg hiervoor aandacht. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Zorggebouwen zijn nog nauwelijks onderdeel van het debat over architectuur. Tegelijkertijd bevindt de zorgsector zich in een grote dynamiek. In Zie Zorg Hedy d'Ancona aan het woord en de vijf genomineerden. Deze aflevering: Woonzorgvoorziening Oosterdeel, Broek op Langedijk (genomineerde), en Woonvoorzienning/dagactiviteitencentrum SGLVG, Dichterbij te Oostrum. En het Kunstproject: Tamar Frank, 'Ave Maria', Zorgcentrum Ave Amria, Geulle.

Museumgasten - Ruhr 2010
Het Ruhrgebied is één van de culturele hoofdsteden van 2010. Museumgasten wil dat wel eens zien. In de plaats Unna staat het enige Lichtmuseum van de wereld. Margriet Brandsma en Mirko Krabbé laten zich verrassen door het spel tussen licht en het gebouw van de voormalige bierbrouwerij. De lichtinstallaties zijn ontworpen met het oog op de specifieke kwaliteiten van de ruimte.

Zomaar Kunst
Mensen en de taal van hun lichaam zijn de belangrijkste inspiratiebron voor de beelden van Dineke Beereboom. Vandaag staat haar beeld 'Drive' centraal. O.a. haar ervaringen in Afrika vertaalt zij in beelden uit brons en graniet. 4 Art
In Antwerpen bekijkt Hans den Hartog Jager de solotentoonstelling van Mark Manders. In de galerie Zeno-X, die pal tegenover het museum voor Schone Kunsten in Antwerpen ligt, staat een aantal van zijn beelden. Daarna reist Hans verder naar de Vlaamse Ardennen waar Manders Hans rondleidt in zijn atelier. De kunstenaar heeft bijna twee hectare aan atelier-ruimte in een oude fabriek waar hij aan dertig beelden tegelijkertijd werkt.

KunstUur, 17 april 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.