Concerten Veenendaal/Kneer/Sun & Matthieu Donarier + Amina Figarova


ROTTERDAM, 20100409 -- In het volgende weekend zullen twee bijzondere concerten plaatshebben in Lantaren/Venster te Rotterdam. Op zaterdagavond 17 april geven Veenendaal/Kneer/Sun en het Frankrijk afkomstige Matthieu Donarier Trio een dubbelconcert. Op zondagmiddag 18 april presenteert jazzpianiste Amina Figarova haar nieuwe cd Sketches.

Veenendaal/Kneer/Sun & Matthieu Donarier Trio

Verhalenvertellers, beeldende muzikanten, muzikale poëten... een unieke ontmoeting tussen zes muzikanten van twee trio's in verschillende bezettingen: een niet te missen muzikale gebeurtenis! De muziek van het Nederlandse trio Veenendaal/Kneer/Sun wordt geroemd om haar sterk verhalende en beeldende kracht en wordt beschreven als kaleidoscopisch. "Voor de luisteraar werkt het als een film in je hoofd", aldus jazzcriticus Herman te Loo over de meest recente cd van Veenendaal/Kneer/Sun. Drummer Yonga Sun deed eerder van zich spreken door de twee hoofdprijzen te winnen van de Dutch Jazz Competition 2005, beste groep en beste solist. De Franse saxofonist en klarinettist Matthieu Donarier heeft zich de laatste jaren ontpopt als een van de meest interessante musici van dit moment. Zijn trio met drummer Joe Quitzke en gitarist Manu Codjia (Django D'Or prijsdrager en bekend van zijn samenwerking met Erik Truffaz en Henri Texier) bestaat al twaalf jaar. Zij wonnen in 1999 de prestigieuze La Défense jazzcompetitie (beste groep, beste solist) en maakten daarna uitgebreide tournees voordat zij in 2004 de veelgeprezen cd Optic Topic uitbrachten.

Veenendaal/Kneer/Sun:
Albert van Veenendaal - piano
Meinrad Kneer - contrabas
Yonga Sun - drums, percussie

Matthieu Donarier Trio:
Matthieu Donarier - sopraan- en tenorsaxofoon, (bas)klarinet
Manu Codjia - gitaar
Joe Quitzke - drums, percussie

Zaterdag 17 april 2010
Entree: ¤ 13 en ¤ 11 (kortingstarief)
Aanvang: 21.00 uur
In samenwerking met Jazz International Rotterdam.


Amina Figarova Sextet: Sketches

Er zijn maar weinig pianisten in Nederland die zo hard werken als Amina Figarova. De in Azerbeidjaan geboren, maar tegenwoordig in Rotterdam woonachtige muzikante, weet bijna elk jaar te verrassen met een spannende, nieuwe cd. Haar album Above the Clouds is er een van uitzonderlijke klasse. Ze treedt veelvuldig op en dat gebeurt vaker op buitenlandse, prestigieuze festivals dan in Nederland. Haar spel, dat beïnvloed is door mensen zoals Herbie Hancock, McCoy Tyner en Wayne Shorter, is van een ongekende lyrische schoonheid. Figarova maakte haar cd-debuut als solist in 1994 en bouwde daarna razendsnel een carrière op. In haar sextet vinden we erkende muzikanten zoals bassist Jeroen Vierdag, drummer Chris Strik, fluitist Bart Plateau en de in de VS woonachtige Belgische tenorsaxofonist Marc Mommaas. Tijdens dit concert presenteert Figarova haar nieuwe cd Sketches.

Amina Figarova Sextet:
Amina Figarova - piano
Bart Platteau - fluiten
Marc Mommaas - tenorsax
Ernie Hammes - trompet
Jeroen Vierdag - bas
Chris " Buckshot" Strik - drums

zondag 18 april 2010
Entree: ¤ 17 en ¤ 15 (kortingstarief)
Aanvang: 15.00 uur (let op: middagconcert)

Kaarten voor deze concerten zijn te koop aan de kassa van Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133 te Rotterdam, bij de 400 Primera winkels in het land en online via www.lantaren-venster.nl





Ingezonden persbericht