Ingezonden persbericht

NEDERLAND 2 PRESENTEERT: ALL OUT OF AFRICA

Hilversum, 1 april 2010

In aanloop naar en tijdens het WK besteedt Nederland 2 aandacht aan de andere kant van (Zuid-) Afrika. Vanaf 18 april brengt Nederland 2 een zeer ruim aanbod van televisieprogramma's- reportages, documentaires, natuurfilms en speelfilms - onder de gezamenlijke noemer 'All out of Africa'.

Paul Rosenmöller en het hart van Afrika (IKON) (6x)

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door het hart van Afrika. Een reis van Noord naar Zuid, van Egypte naar Zuid-Afrika, van Cairo naar Kaapstad. Hoe ziet de jonge generatie Afrikanen de toekomst? Welke kwesties spelen er, maar vooral ook: welke kansen liggen er?

Zondag 18 april tot 23 mei 20.15 uur

Wereldkampioen van Afrika (NPS) (6X)

Schrijver Abdelkader Benali en columnist Jan Mulder maken een reportagereis door zes Afrikaanse landen, aan de vooravond van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Het tweetal wil proberen het continent Afrika te duiden vanuit het voetbal. Voetbal is vaak een spiegel van de samenleving. Dat geldt in Afrika nog meer: daar hopen talloze jongens uit ellende te kunnen ontsnappen door als voetballer in het Westen door te breken.

Zaterdag 15 mei tot 19 juni 20.15 uur

HollandDoc: De strijd om Johannesburg (IKON)

Met het WK Voetbal in het vooruitzicht begint het stadsbestuur van Johannesburg in 2006 een grote opknapbeurt van de verpauperde buurten in het centrum. Filmmaker Rehad Desai volgt deze grootstedelijke make-over vanaf het begin.

Donderdag 20 mei 22.55 uur

De donkere kamer van Eli Weinberg (VPRO)

Portret van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Eli Weinberg, 'hoffotograaf' van het ANC.

De meeste foto's van Nelson Mandela vóór hij tot levenslang werd veroordeeld en die 27 jaar lang wereldwijd op posters, T-shirts en protestborden werden gedrukt, zijn van de hand van Eli Weinberg. "Ik werkte met een man die alle voorrechten kon genieten van de heersende groep, maar die daarvan af zag en er voor koos zich in te zetten voor de onderdrukte bevolking van Zuid-Afrika", aldus Nelson Mandela in De donkere kamer van Eli Weinberg.

Dinsdag 25 mei 23.25 uur

HollandDoc: Leaving Mandela Park (IKON)

Caleidoscopische documentaire over kinderdromen in de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika. Filmmaakster Saskia Vredeveld volgt kinderen die een bijzondere drive hebben om te ontsnappen uit hun grauwe werkelijkheid.

Donderdag 27 mei 23.10 uur

IKON DOC: Vastberaden Strijders (IKON)

Het WK Voetbal is voor de Zuid-Afrikanen een internationale erkenning voor het feit dat er geen apartheid meer heerst. Dat de apartheid is afgeschaft, is mede te danken aan de internationale solidariteit met de apartheidsstrijd in het verleden. In de jaren zeventig en tachtig waren er in Nederland honderden groepen actief in de strijd tegen apartheid. Het racistische systeem dat het samenleven tussen zwart en blank moest reguleren, werd in minder dan dertig jaar tijd onderuit gehaald. De economische boycot van Shell, de massademonstraties en de politieke lobby hebben daar zeker toe bijgedragen. Waarom was de antiapartheidsbeweging in Nederland zo succesvol?

Woensdag 2 juni 22.55 uur

HollandDoc: Arme Blanken (IKON)

Na de afschaffing van de apartheid is er in Zuid-Afrika veel ten goede veranderd. De zwarte bevolking heeft meer rechten en meer kansen gekregen in een nieuwe democratische samenleving. Maar niet iedereen heeft van de nieuwe situatie geprofiteerd. De documentaire 'Arme Blanken, de nieuwe onderklasse van Zuid Afrika' richt zich op een aantal blanke gezinnen die, veelal als gevolg van de voorkeursbehandeling van zwarten, hun baan zijn kwijtgeraakt en in armoede zijn vervallen. Het is een groep waarover nauwelijks gesproken wordt, maar die snel in omvang toeneemt.

Donderdag 3 juni 23.10 uur

Wildlife Africa: Antilopen rennen voor het leven (EO)

Op de uitgestrekte vlakten in Afrika zijn cheeta's en antilopen natuurlijke tegenstanders van elkaar, uitgerust met het instinct om te jagen en de ander - om te vluchten.

Dit verhaal gaat over twee jongen - van een impala en een thomsongazelle - die opgroeien met alle gevaren die het leven op de Afrikaanse savanne met zich meebrengt en hun moeders die zelfs de dood riskeren om hun kroost te beschermen. Niet alleen hongerige prooidieren zijn hun tegenstanders, maar ook de droogte, levensgevaarlijke rivieren en de brandende hitte van de zon.

Zondag 6 juni 19.05 uur

Tegenlicht: Trademark (VPRO)

Op 11 juni 2010 begint in Zuid-Afrika het wereldkampioen voetbal, het eerste op het Afrikaanse continent. Voor zulke mega-sportgebeurtenissen hebben ontwikkelingslanden aan stadions en infrastructuur een grotere achterstand in te halen dan gastlanden in Europa of Noord-Amerika. Om de nominatie te winnen werden de kosten dramatisch onderschat en de revenuen schromelijk overschat.

De hoge uitgaven worden gerechtvaardigd door het WK te presenteren als een strategie voor economische groei en armoedebestrijding: het WK moet een katalysator zijn om de leefomstandigheden van de 'historically disadvantaged' te verbeteren. Dus belooft de regering prioriteit voor de kleine lokale ondernemer, vrouwenparticipatie, black empowerment en upgrading van achterstandsgebieden door de bouw van nieuwe sportvoorzieningen. Maar het nieuwgebouwde droomstadion in Kaapstad staat niet in een achterstandsgebied. Het staat in de duurste blanke wijk, onbereikbaar voor de miljoenen "disadvantaged" op de ver weg gelegen Cape Flats.

Voor onze hoofdpersonen uit de townships rond Kaapstad is de vraag naar de nalatenschap van het WK een heel persoonlijke geworden. Tegen de achtergrond van de nieuwe skyline van architectonisch gedurfde stadions, is dit waar de uitzending over gaat: de creativiteit van de informele economie tegenover het keiharde, Westerse businessmodel van de FIFA.

Dinsdag 8 juni 23.35 uur

VPRO Import: Pittige Tantes (Rough Aunties)

'Pittige tantes ' zijn het, de dames van Bobbi Bear, een organisatie in Zuid-Afrika die opkomt voor misbruikte en verwaarloosde kinderen in Durban. Ze proberen kinderverkrachters berecht te krijgen en steunen de slachtoffers. Bij hun strijd tegen onverschilligheid, corruptie en hebzucht komen de tantes de meest hartverscheurende toestanden tegen en blijft hen zelf ook geen ellende bespaard.

Bobbi Bear werd opgericht door de Jackie, een blanke Zuid Afrikaanse vrouw die zwarte en blanke Zuid Afrikaanse vrouwen leerde om met deze kinderen te werken en hen een veilige haven te bezorgen. Jackie, Thuli, Mildred, Sdudla en Eureka gaan 's nachts met de politie mee en begeleiden de slachtoffers bij het identificeren van de daders. Ook praten ze met mensen van het maatschappelijk werk, die de kinderen vaak laten terugkeren naar hun misbruiker. Kim Longinotto weet zich zelf weer onzichtbaar te maken, wat resulteert in zeer intieme scènes zoals de gesprekken die de vrouwen met de jonge slachtoffers voeren.

De kinderen worden uitgenodigd op een pluchen beer stickers te plakken op de plekken waar hun lichaam geweld is aan gedaan. Zo plakt een kind zwijgend een sticker op de mond van de Beer.

'Never stop crying for the children,' is het motto van Bobbi Bear en tranen vloeien er genoeg om de situaties die de tantes dagelijks meemaken. Toch houden ze vol en blijven ze geloven in een betere wereld.

Woensdag 9 juni 23.35 uur

HollandDoc: Nouveau Riche in Afrika (VPRO)

Nouveau Riche in Afrika

Ze gaan naar de hipste bars, kopen de duurste designerkleding, rijden de meest luxe auto's en strijden met elkaar wie het mooiste huis heeft.

Zie hier de nieuwe zwarte Zuid-Afrikaanse middenklasse, hoe leven zij als Nouveau Riche in Zuid Afrika?

Donderdag 10 juni 23.10 uur

FILM: Cry Freedom (VARA)

Cry Freedom verhaalt over een intrigerende periode uit het leven van de Zuid-Afrikaanse journalist Donald Woods. Woods besloot om de biografie van de zwarte, in augustus 1977 vermoorde activist Steve Biko te publiceren, ook al moest hij daardoor zijn vaderland ontvluchten. Zijn vlucht naar buurland Lesotho, vermomd als priester, vormt dramatisch hoogtepunt van de film. Thriller met prima acteerprestaties van Kline (als Woods) en Washington (als Biko).

Zaterdag 12 juni 00.40 uur

Wildlife Africa: Cheeta's - winnaars of verliezers (EO)

Op de vlakten van de Serengeti in Tanzania is het leven van cheeta's ofwel jachtluipaarden niet zonder gevaar, hoewel ze de snelste landdieren ter wereld zijn.

In dit verhaal volgen we twee cheetamoeders die tot het uiterste gaan om hun welpen groot te brengen. Een van hen leeft in de heuvels van Oost-Afrika. Ze weet niet dat een hyena haar in de gaten houdt, wanneer ze op zoek is naar geschikt voedsel voor haar vijf welpen. De andere cheetamoeder leeft op de open vlakte en een van haar vier welpen is ten prooi gevallen aan een hongerige leeuw.

Zondag 13 juni 19.05 uur

Adriaan van Dis in Afrika (VPRO)

Adriaan van Dis reisde twee maanden lang door zuidelijk Afrika. In de zevendelige documentaireserie over deze tocht door Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique gaat Van Dis op zoek naar parallellen én contrasten met de huidige West-Europese samenlevingen.

Sinds de jaren zeventig is Van Dis op een persoonlijke manier betrokken bij zuidelijk Afrika. Hij beheerst de Afrikaanse taal, verstaat zich met de schrijvers en dichters, volgt de politieke en sociale ontwikkelingen op de voet en publiceert boeken over deze regio.

Wat laat zuidelijk Afrika ons zien en wat vertellen de problemen en oplossingen in deze regio ons over onze eigen multi-culturaliteit in Europa? Zijn er parallellen tussen de dynamiek van de samenleving daar en de onze hier als het gaat om werk, inkomen, criminaliteit, gezondheidszorg, onderwijs en religie? Kortom: kunnen we zuidelijk Afrika beschouwen als een laboratorium, waarin we vooruit kunnen kijken naar onze `eigen toekomst, met alle positieve en negatieve ontwikkelingen

Zondag 13 juni t/m 20 juli 20.15 uur (7x)

VPRO IMPORT: Voetbal is God

De Argentijnse voetbalclub Boca Juniors en het stadion Estadio Alberto J.Armando, beter bekend als La Bombonera in Buenos Airos zijn niet weg te denken uit het leven van de fans. Een echte Boca fan wil dat zijn as wordt uitgestrooid op de voetbalmat. Volgens de Braziliaanse voetbalspeler Romario, die in alle belangrijke voetbalstadions van de wereld speelde, is geen enkele ervaring te vergelijken met het spelen tegen Boca Juniors in hun eigen stadion, waar plaats is voor meer dan 57.000 toeschouwers.

Diego Maradona debuteerde op twaalfjarige leeftijd bij Boca Juniors. Om hem te aanbidden hebben de fans van de club zelfs de eerste Maradona Kerk -ook wel bekend als 'De hand van God-Kerk' opgericht. De congregatie telt 400 Diegoriaanse broeders die 'I am Diego,' de autobiografie van Maradona, als hun bijbel beschouwen.

De documentaire volgt een aantal markante fans van Boca Juniors zoals Hernan, een veertiger die in therapie zit om te onderzoeken waarom hij zo obsessief van Boca houdt; de zesentwintigjarige Pablo die voetbal belangrijker vindt dan zijn familie; en Tia, een excentrieke vrouw van vijfenzeventig die haar leven heeft vervlecht met Boca Juniors, de spelers en de fans.

Woensdag 16 juni 23.50 uur

De Vloer Op in Zuid Afrika (HUMAN)

Speciaal voor dit thema worden er de komende maand in Kaapstad opnames gemaakt van De Vloer Op met Zuid-Afrikaanse acteurs en actrices. 5 Zuid-Afrikaanse tekstschrijvers zullen samen met Mike van Graag (HIVOS) de opdrachten gaan bedenken. Uiteraard zijn deze opdrachten toegespitst op de situaties in Zuid-Afrika. I.s.m. HIVOS (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking) en SABC (de Zuid-Afrikaanse publieke omroep).

Woensdag 16 en 23 juni 23.20 uur

FILM: Yesterday (NPS)

Yesterday woont samen met haar zevenjarige dochtertje Beauty in een klein dorpje in Zuid-Afrika. Ze hebben weinig geld, ouderwetse voorzieningen en haar man is veel weg voor werk. Het is een moeilijk bestaan, maar Yesterday heeft veel plezier van haar dochtertje. Alles verandert als Yesterday plotseling ziek wordt en te horen krijgt dat ze besmet is met het HIV-virus. Ze moet ver reizen om behandeld te kunnen worden, maar het ziekenhuis is al overvol door de vele Aids-patiënten in Zuid-Afrika. Haar enige drijfveer om in leven te blijven is om haar dochtertje naar school te zien gaan. Zelf heeft Yesterday nooit de mogelijkheid gehad om een opleiding te volgen en ze leeft maar met één doel: samen met Beauty de eerste schooldag meemaken.

Yesterday is een verhaal over hoop en moed in een door Aids geteisterd continent. De Nelson Mandela Foundation gebruikt de film in een campagne ter voorkoming van Aids. Het is de eerste Zuid-Afrikaanse film die genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Zaterdag 19 juni 00.45 uur

Wildlife Africa: Buren op de savanne (EO)

Elk dier heeft buren. Maar er zijn veel nuances mogelijk in relaties met je buren: dieren kunnen elkaar waarschuwen, helpen, verwonden, geruststellen of beconcurreren. Om maar niet van burenruzies te spreken. Een Afrikaanse arend met een vleugelspanwijdte van ruim twee meter kan de hele buurt terroriseren, en alles wat olifanten doen heeft nadelige gevolgen voor hun buren. Maar wanneer meerkatten bij de drinkplaats zijn, is de veiligheid van gazellen gewaarborgd omdat ze minder vijanden hebben dan de meerkatten. Zij profiteren juist van de waakzaamheid van hun buren. Samenwerking zie je bij termietenheuvels, waar mangoesten vaak met grondeekhoorns samenleven...

Zondag 20 juni 19.05 uur

VPRO Import: Een kleurrijke worsteling - achter de coulissen van het ANC (Behind the rainbow)

Het tweeluik Een kleurrijke worsteling - Achter de coulissen van het ANC zoemt in op de interne machtstrijd, de uitdagingen en problemen waarmee het ANC als regerende partij zich ziet geconfronteerd. De verschillende persoonlijkheden die zijn verenigd in het ANC, hebben uiteenlopende ideeën over de toekomst van hun partij en land. Conflicten in de partij zijn daarom onvermijdelijk. De veranderende relatie tussen Thabo Mbeki and Jacob Zuma, twee kopstukken van het ANC, lijkt veel op het veranderingsproces binnen het ANC en kent veel overeenkomsten met de overgang van een bevrijdingsbeweging naar een regerende politieke partij. Verbannen tijdens het apartheidsbewind waren Thabo Mbeki and Jacob Zuma bondgenoten in de strijd. Tijdens het presidentschap van Mandela werkten ze samen aan de opbouw van een staat zonder rassenscheiding. Tegenwoordig zijn de mannen elkaars ergste vijand en rivaal. Hun strijd dreigt het land en de dromen en de politieke realiteit van het ANC te verscheuren. De documentaire neemt de kijker mee in de recente politieke geschiedenis van Zuid Afrika aan de hand van interviews met voormalige en de huidige ANC leiders zoals Jacob Zuma, Kgalema Motlanthe, Pallo Jordan, Thabo Mbeki and Terror Lekota.

Woensdag 23 & 30 juni 23.45 uur

FILM: U-Carmen E-KHAYELITSA (NPS)

Eindtwintiger Malefane is innemend als Carmen, een verleidelijke arbeidster in een sigarettenfabriek. Een Bijbelvaste agent is haar aanbidder (Tshoni) en de rol van haar oogappel wordt vertolkt door de zoon van een anti-apartheidsstrijder (Blou). U-Carmen speelt in een sloppenwijk, is onopgesmukt geregistreerd in documentairestijl, met het libretto in de kliktaal Xhosa. In Zuid-Afrika ontstaat een generatie kunstenaars die niet meer terugdeinst voor mengvormen van Afrikaanse en Europese cultuur en U-Carmen is een magnifiek voorbeeld van een geslaagde synergie. Gefilmd op locatie in Khayelitsha, een township even buiten Kaapstad.

Zaterdag 26 juni 00.45 uur

Wildlife Africa: Dag en nacht op de savanne (EO)

Het is de vraag of dieren besef hebben van tijd, van verleden of toekomst. Toch weten ze, zonder zandloper, kalender of waterklok, waar ze zich in de tijd bevinden. Alle dieren hebben hun eigen markeerpunten, waardoor ze kunnen functioneren in het moment en waarmee ze hun toekomst en hun gemeenschapsleven kunnen organiseren. Een concrete uitdrukking van tijd is voor ieder dier hetzelfde: de zonsopgang. De zonsopgang fungeert niet alleen als een wekker, hij activeert het gehele lichaam voor het klassieke spel van de savanne: de wedloop van aaseters. En dan is tijd heel betrekkelijk...

Zondag 27 juni 19.05 uur

FILM: Red Dust (VARA)

Dirk Hendricks (Bartlett), een voormalig politieagent die onder het apartheidsregime gevangenen mishandelde, moet voor de Waarheidscommissie verschijnen. Alex Mpondo (Ejiofor), een van zijn voormalige slachtoffers, probeert te voorkomen dat de agent amnestie krijgt en wordt daarin bijgestaan door advocate Sarah Barcant (Swank). Red Dust, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Slovo, is een dappere onderneming: de film vertelt een complex verhaal zonder te simplificeren, met uitstekend spel van de acteurs, die knap laten zien dat een gespleten land gespleten karakters creëert.

Zaterdag 3 juli 00.50 uur

Wildlife Africa: Thuis op de savanne (EO)

De uitgestrekte savanne is het leefgebied van de meest uiteenlopende diersoorten die hier met elkaar de ruimte delen en elkaars rivalen kunnen zijn. In deze documentaire wordt onder andere belicht hoe roofdieren hun territorium afbakenen; hoe voedsel gevonden wordt en hoe verschillende kuddes op zoek gaan naar water in het droge seizoen en daarbij honderden kilometers afleggen. Mangoesten daarentegen leven liever op bekend terrein. Ze voelen zich juist thuis in een beperkt leefgebied waar ze hun toevlucht vinden...

Zondag 4 juli 19.05 uur

FILM: Tsotsi (VARA)

De 19-jarige, zwarte Tsotsi (Chweneyagae), opgegroeid in een rioleringsbuis op een braakliggend terrein bij Johannesburg, slijt zijn dagen als lid van een uiterst gewelddadige jeugdbende. Als hij een vrouw neerschiet en er met haar zilvergrijze BMW vandoor gaat, blijkt er op de achterbank een baby te liggen. De meeslepende en hartverscheurende film werd een publiekslieveling op festivals en won de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Zaterdag 10 juli 00.50 uur

Noot voor redactie