RTL Group

Vorken buigen, broederband en gedachten lezen in eerste show 'Mentalisten Ontmaskerd'

De nu al veelbesproken zesdelige show 'Mentalisten Ontmaskerd' gaat zondag 18 april bij RTL 5 van start. In de eerste aflevering is te zien hoe Richard Stooker, een ervaren Nederlandse mentalist, een aantal 'onverklaarbare' trucs uit de doeken doet. Zo verklaart Stooker onder andere hoe een broederband tussen twee personen ontstaat zonder dat zij elkaar kennen. Iedereen kent de verhalen over tweelingen. Als de een iets overkomt, voelt de ander dat ook terwijl deze zich op een andere locatie bevindt. Stooker bezorgt twee vrijwilligers uit het studiopubliek deze sterke band. Zijn dit speciale gaven of wordt er gespeeld met de psychologie van de toeschouwers?

Verder daagt Stooker iemand uit om zijn of haar gedachten door de mentalist te laten lezen. De persoon mag één woord uit een drie miljoen woorden tellende encyclopedie-reeks kiezen, waarna de mentalist deze moeiteloos onthult. Dit móet speciale gave zijn! Richard laat zien dat speciale gave hier niets mee te maken heeft. Tenslotte komt het buigen van bestek in beeld. Hij laat drie toeschouwers van dichtbij zien dat metaal zacht kan worden in zijn handen, terwijl ze er met hun neus bovenop staan. Ook hier ontbreekt de speciale gave, ondanks dat iedereen dit wel vermoedt.

Er is de afgelopen week veel gezegd en geschreven over Richard Stooker, de mentalist die de komende zes weken trucs blootlegt in 'Mentalisten Ontmaskerd'. Stooker wil Nederland naar eigen zeggen wakker schudden met het programma. Het beeld dat in ons land bestaat van mentalisme, gaat de laatste jaren de verkeerde kant op. Het is zeer knap wat mentalisten kunnen, maar het heeft niets met mystieke krachten te maken. Ik wil het vak beschermen en duidelijk maken dat het hier gaat om slimme en knappe goochelkunst, waarbij het draait om intuïtie, psychologisch inzicht en geheugentechniek.

Naast de unieke onthullingen van de trucs, wordt er in deze zesdelige reeks ook uitvoerig stilgestaan bij de manier waarop het publiek altijd weer op het verkeerde been wordt gezet. Hierbij wordt ook duidelijk hoe knap mentalisten te werk gaan en hoe het komt dat iedereen steeds weer wordt beetgenomen.

Uitzending: RTL 5, wekelijks vanaf zondag 18 april tussen 20.00 en 20.30 uur.

---

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Bouwknegt, Communicatie RTL Nederland, via tel 035-671 8598 of karin.bouwknegt@rtl.nl. U kunt daarnaast onze website www.rtl.nl/pers bezoeken.