Jarig Nationaal Fonds Kinderhulp helpt ook buiten de jeugdzorg

16/04/2010 16:56

Nationaal Fonds Kinderhulp

Vakantie, een dagje naar de dierentuin, lidmaatschap van een sportclub of het vieren van Sinterklaas. Zaken die voor veel kinderen in Nederland haast vanzelfsprekend zijn. Helaas is er een grote groep kinderen voor wie dit niet het geval is, simpelweg omdat het geld hiervoor ontbreekt. Kinderen in jeugdzorginstellingen en (pleeg) gezinnen met financiële problemen kunnen wel een 'beetje gewoon geluk' gebruiken. Het Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich al 50 jaar in voor deze doelgroep. Van 18 tot en met 24 april gaan er daarom weer zo'n 25.000 vrijwilligers op pad met de collectebus van Kinderhulp.

Verbreding van de doelgroep

2010 is voor Kinderhulp een jaar met een gouden randje, omdat het fonds maar liefst 50 jaar bestaat. In deze halve eeuw heeft het fonds al honderdduizenden kinderen in de jeugdzorg kunnen helpen. Maar er is nog veel werk te verrichten. Volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau is 6% van de huishoudens in Nederland arm. Dit betekent dat vele duizenden kinderen uit dit soort gezinnen buiten de boot dreigen te vallen vanwege financiële problemen thuis. Kinderhulp wil ook deze kinderen graag hulp bieden en het liefst een fonds worden voor alle kinderen in Nederland met minder kansen als gevolg van geldgebrek.

Kinderhulp vindt dat alle kinderen, ongeacht hun thuissituatie, de kans moeten krijgen om hun talenten te ontwikkelen en (leuke) ervaringen op te doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het volgen van muziek- of danslessen of door lid te worden van de plaatselijke voetbalclub. Ook een weekje kamperen kan hen helpen om even hun problemen te vergeten en gewoon kind te zijn.

Back to school-actie

Kinderhulp maakt dit jaar al een begin met de verbreding van haar doelgroep. Dankzij een bijdrage vanuit de Sponsor Bingo Loterij heeft Kinderhulp het Jeugdeducatiefonds ingesteld. Met geld van dit fonds en ondersteuning van warenhuis V? vindt dit jaar voor het eerst de actie Back to School plaats. 4000 kinderen uit gezinnen met financiële problemen ontvangen straks een cadeaukaart waarmee ze schoolspullen kunnen aanschaffen voor het nieuwe schooljaar. Hiermee kunnen de kinderen een goed start maken en hoeven ze niet onder te doen voor hun klasgenoten.

Collecteweek 18 tot 24 april

Om zowel kinderen in de jeugdzorg als ook daarbuiten te kunnen helpen, is veel geld nodig. Kinderhulp hoopt daarom op extra gulle giften aan de collectant zodat 2010 echt een feestjaar wordt. Gedurende de collecteweek en het hele jubileumjaar staan verschillende activiteiten gepland, die Kinderhulp bij een groot publiek onder de aandacht moeten brengen. Meer hierover leest u op www. kinderhulp.nl.