Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 29 maart 2010

Nostalgisch terugblikken op het spoor

Op zondag 18 april a.s. staat Het Utrechts Archief geheel in het teken van het spoor. Liefhebbers van alles wat met treinen, stations en spoor te maken heeft, kunnen hun hart (en herinneringen) ophalen. Naast de tentoonstelling De stad uit met het Stichtse lijntje zijn er tal van activiteiten. Spoorhistoricus Guus Veenendaal houdt een lezing over de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen afbeeldingen en andere spoormemorabilia meebrengen en deze aan spoorexpert Victor Lansink voorleggen. Mensen die in kader van familieonderzoek op zoek zijn naar familieleden die vroeger bij het spoor werkten, kunnen in de workshop van Janjaap Luijt leren hoe deze in de archieven zijn op te sporen. En gedurende de hele middag zijn spoormannen en -vrouwen aanwezig om te vertellen over hun belevenissen bij de spoorwegen.

Tentoonstelling
De stad uit met het Stichtse Lijntje

Aanleiding voor de tentoonstelling vormt de Nederlandse Centraal-Spoorweg-Maatschappij die 150 jaar geleden werd opgericht. Deze exploiteerde één van de mooiste lokale spoorverbindingen, namelijk tussen Utrecht en Baarn. Op deze route van het Stichtse lijntje ontwikkelde zich een levendig forensenverkeer en vrijetijdstoerisme. Wat voor de één een ontspannend tochtje was, was voor de ander hard werken. Vele spoorwegbeambten hielden meer dan honderd jaar materieel en reizigers op de rails. Aan de hand van affiches, oude foto's en films, tekeningen en beschrijvingen van treinen, (verdwenen) stations en omgeving gaat het spoor terug in de tijd.

Datum: t/m 24 mei 2010
dinsdag t/m zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
zondag 18 april: 13.00 - 17.00 uur
Toegang: gratis

Lezing De Nederlandse Spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog Guus Veenendaal is 'huis-historicus' van de Nederlandse Spoorwegen en publiceerde al meerdere boeken over dit bijzondere bedrijf, waaronder Spoorwegen in Nederland van 1834 tot nu. In deze lezing spitst hij de spoorgeschiedenis toe op de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Datum: Zondag 18 april
Aanvang: 15.30 uur
Toegang: gratis

Workshop Een spoorman uitgepluisd

In deze workshop wordt U geleerd hoe U zelf familieleden na kunt onderzoeken in de NS-archieven. In deze workshop leert u gebruik maken van de Personeelsregisters van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers, U maakt kennis met informatie die er in de Scheidsgerechtenarchieven voorkomt en tevens hoe U deze informatie verder kunt aansluiten op Uw genealogie/familieonderzoek. Na een introduktie, die gegeven wordt door Janjaap Luijt kunt U onder begeleiding van medewerkers van het Archief zèlf in de archieven gaan speuren.

Datum: Zondag 18 april
Aanvang: 13.15 uur en 15.30 uur.
Reserveren: via educatie@hetutrechtsarchief.nl of aan de receptie Toegang: gratis

Verrassende verhalen Spoorman, iets om trots op te zijn

De Spoorwegen was vroeger een echt familiebedrijf. Broers, vaders, moeders.. soms werkten er binnen één familie meerdere mensen bij 'Het Spoor'. Wat maakte het bedrijf nou zo'n bijzondere werkgever? De hele middag lopen spoormannen en -vrouwen rond in Het Utrechts Archief. Ze zijn duidelijk herkenbaar aan hun vesten, en vertellen graag over hun belevenissen bij het Spoor.

Datum: Zondag 18 april
Aanvang: 13.00 - 17.00 uur

Het Utrechts Archief / Hamburgerstraat 28 / Utrecht www.hetutrechtsarchief.nl
-----------------------