Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

LETS-ruilwinkel IJsselmonde

het sociale middelpunt van de buurt

Op 18 april aanstaande viert de LETS-ruilwinkel IJsselmonde zijn tweede verjaardag. Bij de LETS-ruilwinkel kunnen mensen tweedehands artikelen aanbieden waarvoor ze punten krijgen. Voor die punten kunnen ze weer spullen kopen die door anderen zijn aangeboden. Maar bij de LETS-ruilwinkel kun je niet alleen terecht voor goederen, je kunt er ook diensten aanbieden en krijgen. In ruil voor punten kun je bijvoorbeeld iemand vragen een kledingstuk te naaien, te klussen, je haar te knippen of een appeltaart te bakken. En die diensten kun je ook zelf aanbieden. Wel moet je eerst lid worden. De spullen die worden aangeboden blijven drie maanden in de winkel. Daarna worden ze beschikbaar gesteld aan een goed doel.

LETS-ruilwinkels zijn er in heel Rotterdam en het idee om er ook een te openen aan de Kreileroord in IJsselmonde ontstond doordat het medewerkers van Pameijer een goed initiatief leek voor de bewoners uit de buurt van de Heindijk. De mensen hebben daar over het algemeen niet zo heel veel te besteden en daarbij is het een mooie ontmoetingsplek, legt Jolanda Sirre van Pameijer uit. In het Heindijkgebied zelf vonden we geen geschikte plek, maar het pand van de wijkwinkel aan de Kreileroord bood uitkomst. We zijn twee jaar geleden begonnen met zes vrijwilligers en dat aantal is inmiddels gegroeid tot acht. En alhoewel de winkel er in eerste instantie is voor buurtbewoners zijn ook andere mensen van harte welkom. Je ziet hier dan ook evengoed mensen van buiten de wijk die wat meer te besteden hebben. Overigens kunnen mensen die hier lid zijn ook terecht bij de andere LETS-ruilwinkels in Rotterdam.

De Lets-ruilwinkel blijkt een succes. De winkel telt ongeveer 357 leden. Ook als ontmoetingsplek is het een schot in de roos. Buurtbewoners doen er regelmatig nieuwe sociale contacten op. Jolanda: Vooral veel oudere buurtbewoners komen er langs voor een praatje en een kopje koffie. Daarbij organiseert de winkel ook activiteiten voor de wijk. Bijvoorbeeld een kerstmarkt, een lunch of een workshop bloemstukken maken. Zo heeft de LETS-ruilwinkel een sociale en activerende functie voor de buurt. Bij wijze van zinvolle dagbesteding werken cliënten van Pameijer er drie dagen in de week. Het bestuur bestaat nu nog uit professionals, maar het uiteindelijke doel is om de winkel over te dragen aan de buurtbewoners. De LETS-ruilwinkel is een goed voorbeeld van hoe de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in IJsselmonde in de praktijk wordt gebracht. Bij de Wmo staat de zelfredzaamheid van mensen centraal. En bij deze LETS-ruilwinkel is dat zeker het geval.

De LETS-ruilwinkel is gevestigd aan de Kreileroord 222 en van maandag tot en met vrijdag open tussen 11.00 en 15.00 uur.