Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 6 april 2010

De Hempolder, een weidevogelparadijs
Bijzondere wandelexcursie bij Akersloot

In het voorjaar trekken de weidevogels volop de aandacht. Boswachter Arjan Postma van Landschap Noord-Holland laat op zondag 18 april van 10.00-12.00 uur zien dat er in de Hempolder bij Akersloot grote aantallen broeden.

De afgelopen jaren is de stand van de weidevogels in Noord-Holland nauwkeurig in de gaten gehouden. Uit tellingen in de Hempolder blijkt dat dit gebied tot de top van de wereld hoort. Landschap Noord-Holland is eigenaar van alle percelen en stemt het beheer volledig af op het welzijn van de weidevogels. Dat betekent bijvoorbeeld dat de waterstand in het gebied hoog is en er pas aan het einde van het voorjaar wordt gemaaid. Daardoor krijgen de jonge vogels de beste kansen om op te groeien. Dit beheer is een groot succes. Rond 1975 broedden in deze polder 20 paar kievit, vorig jaar waren dat er 130! Ook het aantal nesten van grutto en tureluur ging spectaculair omhoog. Tijdens deze excursie kunt u zelf ervaren hoe bijzonder de Hempolder voor de weidevogels is. Deze excursie wordt ook gehouden op de zondagen 2, 16 en 30 mei en op zondag 6 en zaterdag 19 juni, steeds van 10.00-12.00 uur.

Wij adviseren u waterdicht schoeisel te dragen en een verrekijker mee te nemen. Verzamelen bij de werkschuur de Dodde, Hemweg 1 in Akersloot, vlakbij het gehucht Klein Dorregeest, achter Motel Akersloot. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl.


Noot voor redacties