Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Zondagmiddaglezing in Museum Volkenkunde, "De vorst is dood: leve zijn ziel!"

'De vorst is dood: leve zijn ziel!'

Zondagmiddaglezing, 18 april 2010
Museum Volkenkunde
Leiden

Aansluitend bij de galerijtentoonstelling Doeken voor een dode vorst geeft Dr. Hedi Hinzler op zondag 18 april de lezing 'De vorst is dood, leve zijn ziel'. Bali-deskundige Hinzler vertelt over de voorbereidingen en de crematie van I Gusti Gde Djelantik, vorst van Karengasem, een voormalig rijkje in Oost-Bali. Deze vorst is in 1916 gecremeerd. Een paar jaar geleden kreeg Museum Volkenkunde twee doeken van de Vereniging van Vrienden van Instituut Kern. Na restauratie zijn deze schilderingen nu in de tentoonstelling te zien. Aan de hand van foto's en uitgebreide beschrijvingen wordt uitgelegd welke belangrijke rol deze doeken hadden bij het crematieritueel van I Gusti Gde Djelantik.

Ook vandaag de dag zijn Balinese crematies van voorname lieden nog groots aangepakte ceremonies. Door verbranding van het lichaam wordt de ziel bevrijd opdat deze kan reïncarneren. Dit wezenlijke proces behoort tot de kern van de religie van de Balinese bevolking. Hedi Hinzler is bij veel van deze belangrijke rituelen aanwezig geweest. Zij is een begenadigd spreker, die met enorm veel enthousiasme de toehoorder moeiteloos meevoert in deze wereld vol rituelen.

Aanvang: 15.30 uur. Arrangementsprijs (lezing en drankje na afloop): ¤ 12,50. Studenten aan de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden, leden van de Vereniging van Vrienden en Museumkaarthouders betalen ¤ 6,50.

Doeken voor een dode vorst

28 maart t/m 17 oktober 2010

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Gesloten op 30 april. Extra open (meivakantie) op ma 3 & 10 mei. Er geldt een toeslag van ¤ 1,000 voor de grote tijdelijke tentoonstellingen. Op woensdag is de museumentree GRATIS.