Frisse zomerse wijnen op de voorjaarsproeverij van Noordwest Wijn


EDAM, 20100407 -- Duitse wijnen zitten in de lift. Deels door een verschuiving van goedkope zoete wijn naar droge kwaliteitswijn en deels door de opkomst van een nieuwe generatie wijnmakers. En echt niet alleen wit want ook rood is bezig aan een stevige opmars. Noordwest Wijn organiseert op zondag 18 april een voorjaarsproeverij in De Beurs Eten & Drinken in het hartje van Edam. Rond de 25 wijnen staan op de proeftafel waaronder mousserend, wit, rosé en rood.

Onderscheidende kenmerken Duitse wijnen
Uit warme zonovergoten streken komen wijnen met vaak hoge alcoholpercentages. Aan tafel vaak geen probleem maar bij zomerse temperaturen passen iets lichtere wijnen beter. Dan kan er nog eens bijgeschonken worden zonder direct een "draai" te krijgen. En dat is nu juist waar Duitse wijnen in het plaatje passen.

Door de noordelijke ligging en gematigde temperaturen moeten de druiven hun best doen om in de herfstzon tot volledige rijpheid te komen. Door langere tijd aan de druivenstok te hangen verzamelen de druiven specifieke kenmerken uit de grond, zonder daarbij tot een (te) hoog alcoholgehalte te komen. Het resulteert in heerlijk frisse en toegankelijke wijnen.

Imagoprobleem in Nederland
Kijk in een willekeurige supermarkt in Nederland en zie de spotgoedkope flessen (en pakken) Duitse wijn. Zoete fabriekswijnen waarbij de prijs zo laag mogelijk wordt gehouden. Precies de reden waarom het zo lang heeft geduurd voordat de Nederlander de andere kant van Duitse wijn begonnen in te zien.

Nieuwe generatie wijnmakers
De nieuwe generatie wijnmakers zijn professioneel geschoold, weten wat er in de (wijn)wereld gebeurd en houden de opbrengsten per wijnrank laag om tot een maximale kwaliteit te komen. En geen oubollige etiketten meer die niemand begrijpt. Modern en internationaal zijn steekwoorden die passen bij deze nieuwe generatie.

2009: een heel grote jaargang
Als klap op de vuurpijl is het zo dat de omstandigheden in het afgelopen groeiseizoen optimaal zijn geweest. Zelden zijn er zo aromatische, kerngezonde en perfect rijpe druiven geoogst als in 2009. Het jaar biedt wijnliefhebbers een breed pallet aan wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voorjaarsproeverij Noordwest Wijn
Noordwest Wijn is opgericht door Gert Maas en sinds 2007 gevestigd in Edam. De focus van Noordwest Wijn ligt op jonge wijnmakers die recent een sterke kwaliteitsverbetering hebben weten te bewerkstelligen. Dus niet de overprijsde gevestigde namen maar betaalbare wijnen van opkomend talent.

De voorjaarproeverij vindt plaats bij De Beurs Eten & Drinken van uitbater Edwin Wiersema. Aansluitend op de voorjaarsproeverij kan voor ¤ 27,50 genoten worden van een viergangen voorjaarsmaaltijd met als middelpunt de voorjaargroente bij uitstek: de asperge. Met bijpassende Noordwest Wijnen uiteraard. Reserveren voor dit aansluitend diner is aan te raden via 0299-316471.

Datum: zondag 18 april 2009
Tijd: van 14:00 tot 17:30
Bijdrage: ¤ 5,-
Locatie: De Beurs Eten & Drinken, Keizersgracht 6, Edam
Meer informatie via www.noordwestwijn.nl en www.debeursetenendrinken.nl





Ingezonden persbericht