Ingezonden persbericht


Gevangenpoortlezing Magistraat of crimefighter?

In het kader van de Gevangenpoortlezingen die het Haags Historisch Museum en Wladimiroff Advocaten gezamenlijk organiseren in samenwerking met het Openbaar Ministerie, spreekt Harm Brouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM op zondag 18 april a.s. om 12.00 uur. De lezing vindt plaats in het Haags Historisch Museum. Reserveren van kaarten à ¤ 10 via tel. 070 364 69 40 of info@haagshistorischmuseum.nl

'Waarheidsvinding' maakt deel uit van de opdracht van de officier van justitie. Dat kan er in de praktijk toe leiden dat de officier zijn mening herziet. Zelfs als de zaak al op de zitting is gebracht. Dus als je tijdens het proces oprecht begint te twijfelen aan de schuld van de verdachte - noem het voortschrijdend inzicht - dan moet je daar iets mee. Dan kan je bijvoorbeeld om schorsing vragen, je eis bijstellen of misschien bij nader inzien zelfs op vrijspraak aandringen. Dat is dan geen zwaktebod, maar juist een teken van magistratelijkheid. Want als officier ben je niet alleen 'crime fighter', je bent óók en vooral magistraat. De spanning tussen die twee opdrachten maakt de taak van officier extra boeiend.

De lezing vindt plaats in het kader van de Gevangenpoortlezingen die het Haags Historisch Museum en Wladimiroff Advocaten dit jaar voor de zesde maal organiseren. Prominente sprekers brengen hierin actuele juridische onderwerpen voor het voetlicht. In deze serie De rechtszaal als schouwtoneel komen de vijf hoofdrolspelers aan bod. Natuurlijk de rechter, de officier van justitie en de advocaat, maar ook is er aandacht voor het slachtoffer en de verdachte/dader. Hun rol in de rechtszaal wordt bezien vanuit een breder perspectief. Het optreden wordt beoordeeld in het licht van de directe omgeving, de tegenspelers, maar ook de samenleving of iets formeler: de democratische rechtsstaat. Krijgt het recht uiteindelijk echt zijn deel? Zie voor het hele programma www.haagshistorischmuseum.nl Kaarten voor de gehele serie kosten ¤ 40.

Noot aan de redactie:



Ingezonden persbericht