Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Feestelijke afsluiting expositie Aanpassen! in TwentseWelle in Enschede

Op zondag 18 april a.s. wordt de druk bezochte expositie Aanpassen! over drie generaties Indische Nederlanders afgesloten met optredens van Toma Hasa. Deze pukal tifa groep maakt prachtige authentieke muziek. Bijzonder zijn vooral de traditonele tifa's en de totobuang. Bij de totobuang vormt een aantal koperen schalen de complete toonladder en door er met slagstokken op te slaan maakt men de melodie op het ritme van het tifageluid. De optredens zullen plaatsvinden tussen 14.00 en 16.00 uur.

Tot en met 18 april gaat het op geheel andere wijze over identiteit, generaties, integratie, overdracht, toekomst en thuisgevoel in Museum TwentseWelle in Enschede: dit weekend is daar nog Aanpassen! te zien, een bijzonder project over drie generaties Indische Nederlanders.

Indische jongerenorganisatie Nasi Idjo wil met de tentoonstelling en het boek aanzetten tot dialoog. Het project Aanpassen! omvat een reizende tentoonstelling en een boek met dvd, waarin drie generaties Indische Nederlanders ieder op geheel eigen wijze in beeld zijn gebracht. Aan de hand van thema's als identiteit, veerkracht, dromen en integratie heeft Nasi Idjo een schat aan herinneringen, ervaringen en ontboezemingen aangeboord. Die vormen de rode draad van zowel het boek als de tentoonstelling. Daarmee is een aanzet gegeven tot een dialoog tussen drie generaties Indische mensen, maar ook voor een hernieuwde kennismaking van de huidige Nederlandse samenleving met deze ogenschijnlijk geruisloos geïntegreerde gemeenschap.

Met de derde generatie is in workshopvorm gewerkt om hun identiteit en band met hun grootouders te verbeelden in beeld, muziek, tekst en objecten. Voor het vastleggen van de tweede generatie Indisch koos Nasi Idjo voor de meest kwetsbare mediavorm: film. De eerste generatie is gevat in indringende levensverhalen en portretten. Onder meer Winnie Sorgdrager, Wouter Muller en Joty ter Kulve-van Os leverden hun bijdrage aan het project.

Herkenning en schaamte
Vanaf de opening konden bezoekers aan de tentoonstelling hun reacties achterlaten. Deze variëren van 'Door jullie voel ik me meer Indisch' tot 'Ik schaam me dat ik Nederlander ben'. Hieruit blijkt veel betrokkenheid en herkenning, maar tegelijkertijd ook het besef dat er onder veel Nederlanders slechts weinig bekend is over de oorlogsgeschiedenis van het toenmalige Nederlands-Indië en diens verstrekkende gevolgen.
Mevrouw ter Kulve, een van de respondenten, schreef naar aanleiding van de tentoonstelling: "De betekenis van deze "kleine" vorm van herinnerd verleden is een waardevolle aanvulling van de "grote" geschiedschrijving." Andere reacties: "Een overdonderende ervaring, prachtig vormgegeven in alle facetten. Mensen zullen het woord 'Indo' weer in een nieuw licht gaan bekijken" (Jeff Pardoen, respondent) en "Het is een sympathieke en mooie expo geworden. En dan het boek.... wat een mooi project!" (Kees van der Meiden, directeur Museum TwentseWelle). Winnie Sorgdrager, Lid van de Raad van State en bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, nam tijdens de opening het eerste exemplaar van het boek in ontvangst met de woorden: "Het staat voor de interculturele dialoog in heel Nederland."

Aanleiding

Nasi Idjo organiseert activiteiten die bijdragen aan het (her)ontdekken van de Indische identiteit, van toen, nu en later. In ontmoetingen met jonge en oudere Indische Nederlanders constateerden bestuursleden en initiatiefnemers Vaya Nijhof en Iris Cousijnsen een lacune in het delen van ervaringen, gedachten en herinneringen tussen de verschillende generaties. In de drie deelprojecten werkten ze samen met professionals op het gebied van fotografie, film en beeldende kunst. De eigen wijze van vormgeving maakt het zeer geschikt om ook daadwerkelijk samen met opa's, oma's, kinderen of kleinkinderen de tentoonstelling te bekijken - en zelf die dialoog aan te gaan!

Tentoonstelling en boek

Aanpassen! is nog te zien tot en met 18 april 2010, in Museum TwentseWelle, Het Rozendaal 11 in Enschede (www.twentsewelle.nl). Daarna gaat de tentoonstelling op reis door het land. Het gelijknamige boek is te koop bij KIT Publishers (www.kitpublishers.nl) en bij de tentoonstelling. Aanpassen! is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van stichting Het Gebaar en Gemeente Enschede.
---