Ingezonden persbericht


--- Onder embargo zondag 18 april 17.00 uur ---

PERSBERICHT
18 april 2010

N-H BESTUURDERS BETALEN ONTERECHTE DECLARATIES TERUG

Gemeenten kennen declaratieregels onvoldoende

Aalsmeer, Uithoorn, Bloemendaal en Bussum gaan geld terugvorderen van burgemeester en wethouders. De bestuurders declareerden teveel verhuis- en parkeerkosten. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord-Holland naar het declaratiegedrag in bijna alle zestig Noord-Hollandse gemeenten. Het onderzoek toont aan dat veel gemeenten de declaratieregels niet goed kennen of verkeerd interpreteren. Wel is het algemeen beeld dat de Noord-Hollandse bestuurders netjes met hun declaraties omgaan.

Er zijn opvallend veel misverstanden over de verhuiskosten van burgemeesters. De burgemeester heeft recht op een vergoeding om zijn inboedel te verhuizen en zijn nieuwe huis in te richten. De kosten voor het transport krijgen de bestuurders volledig vergoed. De overige verhuiskosten zoals de herinrichtingskosten zijn gemaximeerd op 5445 euro.

Met name over die laatste regels zijn veel misverstanden. Sommige burgemeesters krijgen het bedrag gewoon en hoeven niet te verantwoorden waar ze het aan uitgegeven hebben. Dat terwijl de regels voorschrijven dat alle declaraties onderbouwd moeten worden. Andere gemeenten hebben wel facturen in hun administratie zitten, maar daaruit blijkt weer dat werkelijk van alles gedeclareerd wordt onder de kop 'andere uit de verhuizing voortvloeiende kosten'. Het gaat dan bijvoorbeeld om gordijnen, parketvloeren, tegels, stucwerk en in één geval zelfs makelaarskosten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft geen duidelijke uitleg over wat herinrichtingskosten zijn. Alleen makelaars- en verbouwingskosten mogen niet worden gedeclareerd. Naar aanleiding van vragen van RTV Noord-Holland betalen de burgemeesters van Aalsmeer en Bloemendaal een deel van het bedrag dat ze hebben ontvangen terug.

Daarnaast zijn veel gemeenten niet op de hoogte van de regels voor de reiskostenvergoeding. Bestuurders die een maximale kilometervergoeding krijgen, declareren ook nog parkeerkosten. Dat mag al sinds enkele jaren niet meer, maar minimaal tien gemeenten kennen deze regel niet. Aalsmeer en Uithoorn laten teveel gedeclareerde parkeerkosten terugbetalen en passen hun regels aan.

Alles over Noord-Hollandse bestuurders en het declaratiegedrag zondag, maandag en dinsdag op Radio en TV Noord-Holland. Het hele dossier is vanaf zondag 17:00 uur te bekijken op http://www.rtvnh.nl/.

Uitzending 'N-H Nieuws' op televisie: zondag, maandag en dinsdag om 17:00 uur Uitzending 'N-H Nieuws' op radio: maandag en dinsdag van 06:00-09:00, 12:00-13:00 en 17:00-19:00 uur

Reportage 'De worsteling van gemeenten met declaratieregels' in het programma '10 Minuten': maandag 19 april om 17:30 uur