Politie Haaglanden

Persberichten 18 april

Haaglanden, 18-04-2010

Aanhoudingen na straatroof
Den Haag - Agenten hielden zaterdag 17 april drie verdachten aan op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij een straatroof op de Vaillantlaan. Omstreeks 17.15 uur werd een 65-jarige Hagenaar op de Vaillantlaan beroofd van een ketting. Agenten zochten direct in de omgeving naar de drie verdachten. Personeel van de Geïntegreerde Monitor Centrale meldde korte tijd later dat zij drie personen die voldeden aan het opgegeven signalement zagen lopen in de Wagenstraat. Daar hielden de agenten drie Haagse jongens van 16 jaar aan. De politie onderzoekt de zaak en de betrokkenheid van de aangehouden jongens.

Op heterdaad betrapt

Den Haag Surveillerende agenten zagen 17 april om 02.30 uur op de Loosduinseweg, vlak bij de Kamperfoeliestraat, een man op straat staan die zich nogal zenuwachtig gedroeg. De man liep even later in de richting van de Loosduinsekade en keek steeds om zich heen. Vlak bij de Thorbeckelaan zagen de agenten dat de man een rol elektra kabels pakte die daar bij een woning lagen. Daarna stapte de man op een fiets waarvan aan het stuur een grote hoeveelheid kabels hingen. De agenten hielden de man aan en troffen in een tas die de man bij zich had tangen en scharen aan. De 21-jarige man uit Portugal ging later die dag, na te zijn verhoord, met een dagvaarding weg.

(Bijna) Te dronken om te blazen

Den Haag Een 25-jarige automobilist uit Den Haag reed 17 april om 00.15 uur met de muziek zo hard aan dat andere weggebruikers daarop reageerden. Een motoragent gaf de automobilist een stopteken waarop hij niet reageerde. Uiteindelijk stopte de man op de De La Reyweg. De man opende het portier en viel direct uit zijn auto. De man moest blazen, maar dat leverde wel wat problemen op. Hij was namelijk zó dronken dat hij aan het politiebureau tijdens het blazen in slaap en van zijn stoel viel. Uiteindelijk lukte het om te blazen, het resultaat was 1250 ugl. De man, die een Slowaaks rijbewijs heeft, moest dat direct inleveren.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Opgepakt na brand
Den Haag Agenten troffen zaterdag 17 april omstreeks 02.10 uur op de Evert Wijtemastraat, vlakbij een daar gelegen restaurant, een jongen aan die op zijn scooter zat en druk met zijn handen in zijn gezicht wreef. De 17-jarige Hagenaar verklaarde dat hij een drankje in zijn gezicht gekregen had. Op dat moment zagen agenten een lamp aangaan en iemand wegrennen. Ook roken zij een brandlucht. Op ongeveer drie meter afstand van het restaurant troffen de agenten een tafel aan met daarop twee brandende stoelen. Onder de overkapping van het restaurant lag een stapel brandend papier. Op de binnenplaats van het restaurant stonden twee scooters. Bij de scooters stond een picknicktafel waar brandplekken in zaten en waar nog rook vanaf kwam. Plotseling kwam een jongen (17 jaar uit Den Haag) aanlopen die zijn scooter wilde pakken. De agenten hielden beide jongens aan op verdenking van brandstichting. De recherche onderzoekt de zaak.

Dronken op de vuist

Den Haag Bij de Geïntegreerde Monitor Centrale van de politie zag men zaterdag 17 april om 03.30 uur dat er op de Grote Markt een vechtpartij gaande was. Een man werd geschopt terwijl hij op de grond lag. Omdat er een duidelijk signalement was van de vechtersbazen was, konden agenten al snel een 23-jarige Zoetermeerder aanhouden. Ook het slachtoffer moest mee naar het politiebureau. Deze was zo dronken dat hij niet in staat was om aangifte te doen. De twee zijn later verhoord over vechten op straat en openbare dronkenschap.

Slechte ontvangst, rijbewijs kwijt

Den Haag Een 37-jarige automobilist uit Baarn reed zaterdag 17 april om 19.40 uur bijna 110 km/u op de Landscheidingsweg, terwijl daar maximaal 50 km/u is toegestaan. Tegen politieagenten verklaarde de man dat de radio ontvangst in de tunnel niet zo goed was en dat hij daarom het gaspedaal had ingedrukt. Het gevolg van de slechte ontvangst was dat de man zijn rijbewijs direct in moest leveren.

Meisje (5) aangereden
Den Haag - Een vijfjarig Haags meisje werd zaterdag 17 april omstreeks 16.45 uur aangereden toen zij op de Gentsestraat plotseling met haar fietsje tussen geparkeerde auto's door de rijbaan op reed. Een 66-jarige Hagenaar die met zijn auto op de Gentsestraat reed, kon het kind niet meer ontwijken. Het meisje is met letsel aan haar been en kaak naar het ziekenhuis vervoerd.

Betrapt bij stelen fiets

Wassenaar Agenten zagen 17 april om 02.25 uur een groepje jongeren lopen in de omgeving van de Schoolstraat en de Luifelbaan. Vlak bij een supermarkt in de Hogendorpstraat rommelden enkelen van hen aan een paar gestalde fietsen, één jongen stak de straat over en kwam even later met een fiets aan zijn hand terug. Toen hij de agenten zag gaf hij de fiets gauw aan een maat van hem. Beiden jongens in de leeftijd van 15 en 16 jaar uit Den Haag werden aangehouden.

Rechts inhalen komt bestuurder duur te staan
Leidschendam - Een 36-jarige bestuurder uit Hendrik-Ido-Ambacht reed zaterdag 17 april omstreeks 16.00 uur zijn auto in de prak toen hij een medeweggebruiker van de A12 rechts inhaalde. De man irriteerde zich naar eigen zeggen aan de bestuurder van de auto die voor hem reed omdat deze niet naar rechts wilde gaan. Hij besloot de man vervolgens rechts in te halen maar raakte tijdens zijn inhaalmanoeuvre in een spin en kwam met zijn auto tegen de vangrail tot stilstand. De man bleef ongedeerd, maar baalde stevig van de schade aan zijn onlangs gekochte auto.

Voetganger aangereden
Leidschendam - Een 48-jarige Leidschendammer reed zaterdag 17 april op de Broekweg een 57-jarige Leidschendamse aan, die daar haar hond uitliet. De man kwam omstreeks 23.00 uur vanuit de richting van het Forepark rijden en had een beslagen voorruit. Omdat de man de blower op zijn voorruit wilde richten, had hij een moment minder aandacht voor de weg en zag de voetgangster over het hoofd. De vrouw klaagde over last aan haar hoofd en rechterbeen en werd door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de zaak.

Macedoniër raakt rijbewijs kwijt
Rijswijk - Een 42-jarige bestuurder uit Macedonië moest zaterdag 17 april zijn rijbewijs inleveren toen hij veel te hard over de A4 reed. Surveillerende agenten werden omstreeks 20.00 uur met hoge snelheid door de man ingehaald. Zijn snelheid liep daarbij (na correctie) op tot 188 km/uur. Direct werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een proces-verbaal.

Beschonken bestuurder maakt brokken
's-Gravenzande - Agenten hielden zaterdag 17 april een 24-jarige Hagenaar aan omdat deze teveel gedronken had en was doorgereden na een aanrijding. Tijdens de surveillance zagen de agenten omstreeks 20.00 uur op de Oudelandstraat een bestuurder niet handsfree bellen en wilden hem controleren. De man reed echter met hoge snelheid de wijk in, kennelijk met de bedoeling zich aan een controle te onttrekken. Op zoek naar de man zagen de agenten dat op het Gravin van Machteld Plantsoen een aanrijding was gebeurd waarbij een geparkeerde auto zodanig hard was aangereden dat deze bijna volledig in de voortuin van een woning stond. Omdat al snel duidelijk werd dat de gevluchte bestuurder hier mogelijk voor verantwoordelijk was, werden meerdere eenheden ingezet om de man te traceren. Hij kon op de Julianaweg worden aangehouden. De man blies op het politiebureau 405 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal. De politie onderzoekt de zaak.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Met een slakkengangetje op de A20

Westland Een 36-jarige vrouw uit Den Haag nam zaterdag17 april om 10.25 uur de verkeerde afslag en belandde met haar brommobiel (maximum snelheid 45 km/u) op de A20. Gewaarschuwde agenten troffen de vrouw met haar brommobiel vlakbij de afrit Coldenhove aan. De Haagse verklaarde dat ze de verkeerde afslag genomen had en niet meer kon draaien. Het is verboden om met een brommobiel op de snelweg te rijden. De vrouw kreeg een bekeuring.

Man aangehouden na wisseltruc
Delft - Personeel van een woonwarenhuis aan de Olof Palmestraat hield zaterdag 17 april een 23-jarige Hagenaar aan nadat deze de prijssticker van een kinderbankje had verwisseld. De man was met zijn vriendin omstreeks 16.00 uur aan het shoppen. Een beveiligingsmedewerker zag dat de man een prijssticker van 29,95 plakte over de originele sticker van 49,95. Nadat het stel het artikel afgerekend had voor de veel goedkopere prijs, hield de beveiliger de man aan. Agenten namen de man mee naar het politiebureau en maakten proces-verbaal tegen hem op.

Burgernet weer succesvol, drie aanhoudingen na overval

Delft Na een overval op een wijnhandel in de Frederik Hendrikstraat startte de politie zaterdag 17 april omstreeks 09.35 uur onmiddellijk een Burgernetactie. Drie mannen reden na de overval, waarbij de eigenaar van de wijnhandel mishandeld werd, weg op twee zwarte scooters. De mannen droegen donkere kleding en hadden zwarte helmen op.
Deelnemers aan Burgernet zagen de drie rijden op de Simonsstraat in de richting van de Julianalaan en gaven dit door aan de politie. Toen er een melding binnenkwam dat de overvallers zich mogelijk in de TU-wijk ophielden, verstuurde de politie een tweede Burgernetbericht. Al snel kreeg de politie een melding dat de drie zich in een bibliotheek aan Prometheusplein bevonden. Eén van de drie werd direct aangehouden toen hij naar buiten kwam, de andere twee werden in de bibliotheek aangehouden. De drie Delftenaren, in de leeftijd van 17 en 18 jaar zitten nog vast voor verhoor.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS of email met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.