Politie Groningen

Zondag 18 april 2010

Provincie Groningen, 18-04-2010

Politie houdt looddief aan

Muntendam De politie heeft zaterdagmorgen in de Middenweg in Muntendam een 26-jarige man uit Sneek aangehouden. Agenten werden geïnformeerd dat een onbekende persoon had geprobeerd in te breken in een schuur. Deze verdachte was er vandoor gegaan. Dankzij een goede omschrijving wisten de agenten hoe de verdachte eruit zag. In de Middenweg werden de politiemensen gewaarschuwd dat een onbekende man zat te rommelen achter een woning. Het bleek om dezelfde verdachte te gaan. De 26-jarige inwoner van Sneek was in een berg bouwafval achter de woning aan het zoeken naar lood. In een tas had hij al enkele stukken opgeborgen. De Fries is op heterdaad betrapt en is ingesloten voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

Koperdiefstal vanaf bedrijfsterrein

Ter Apel De politie doet onderzoek naar een koperdiefstal vanaf een bedrijfsterrein aan de Heembadweg in Ter Apel. Een medewerker van het bedrijf ontdekte zaterdagmorgen dat onbekenden op het terrein waren geweest en koper hadden gestolen. De verdachten hebben hun slag geslagen in de nacht van vrijdag op zaterdag. De eigenaar van het bedrijf doet aangifte bij de politie.

Gewonde na verkeersruzie

Stadskanaal Een 30-jarige inwoner van Stadskanaal is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersruzie in zijn woonplaats. De man parkeerde zijn auto op de Stationsstraat in Stadskanaal om een aantal goederen uit zijn voertuig te laden. Een 33-jarige automobilist uit Stadskanaal moest hierdoor wachten en liet weten hier niet van gediend te zijn. Hierdoor ontstond een discussie die uitmondde in agressief gedrag. De 30-jarige Kanaalster zou volgens een verklaring op een auto hebben geslagen en de tegenpartij had hem daarop een kopstoot gegeven. Hierdoor ontstond een hoofdwond. De gewonde man is naar het ziekenhuis gegaan voor controle. De 33-jarige man heeft een bekennende verklaring afgelegd. Komende week zal de politie met beide heethoofden in gesprek gaan.

Politie stelt onderzoek in na geweld tegen politiemensen

MIDDELSTUM De politie doet onderzoek naar een incident dat zaterdagnacht plaatsvond in Middelstum. Een aantal personen was in de omgeving van de Oosterburen vervelend richting een jongeman. Een agent zag dit en besloot de jongeman te beschermen. Ondanks meerdere waarschuwingen keerde de groep jongeren zich vervolgens tegen de politie. Hierbij raakten drie politiemensen licht gewond. Om de jongeren van zich af te houden moesten de agenten de wapenstok gebruiken. Ook werd een politiehond ingezet. De politie heeft vanwege de ordehandhaving nog geen verdachten aangehouden. Wel is de identiteit van een van de belagers bekend. De drie gewonde politiemensen doen aangifte.

Tieners stelen goederen in warenhuis

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag in een warenhuis op de Westerhaven drie tieners aangehouden voor winkeldiefstal. De Groningers in de leeftijd van 13 en 14 jaar vielen op vanwege hun gedrag. Een medewerker van het bedrijf merkte dat het drietal aan het rommelen was bij de computerafdeling. Voorbij de kassa werd het drietal hiermee geconfronteerd. Ze bleken in het bezit te zijn van een computerspel en een onderdeel van een spelcomputer, maar hadden hier niet voor betaald. Het trio is meegenomen naar het politiebureau. Daar zijn ze na hun verklaring opgehaald door hun ouders. De tieners mogen een jaar lang niet in de winkel komen. De politie maakt proces-verbaal op.

Bejaarde vrouw beroofd van tas

GRONINGEN Een 77-jarige inwoonster van Groningen is zaterdagmiddag rond 15.45 uur beroofd van haar tas. De Groningse liep vanuit het centrum over het trottoir langs de Hereweg en werd plotseling door een onbekende fietser in de rug geduwd. De verdachte trok vervolgens de handtas van de vrouw mee. Dit alles gebeurde nabij de Thomsonstraat. De brildragende tasjesdief van ca. 25 jaar oud, ging er vandoor via de Helper Westsingel. In de omgeving is even later de tas leeg teruggevonden. De oude vrouw heeft aangifte gedaan en was erg overstuur van het incident. Mogelijk hebben getuigen informatie over de tasjesroof. Mensen die meer informatie hebben, worden verzocht contact op te nemen met de politie in Groningen via 0900-8844 (lokaal tarief).

Flipperinbrekers slaan toe

GRONINGEN De politie heeft zaterdag drie meldingen binnengekregen van inbraken waarbij geen braaksporen zijn ontdekt. De politie waarschuwt dat bewoners bij het verlaten van de woning altijd de deur goed moeten afsluiten. Ook als bewoners slapen is het gebruik van het nachtslot van belang.

In een studentenwoning aan de Zoutstraat werden onder andere een laptop en portemonnee gestolen. Een van de bewoners vertelde agenten dat de voordeur niet op het nachtslot had gezeten.

Datzelfde gold ook voor een voordeur van een woning aan de Multatulistraat. De bewoners waren zaterdagmiddag wezen winkelen toen ze bij thuiskomst merkten dat er goederen uit de woning waren gestolen. Uit deze woning waren ondermeer twee laptops, een spelcomputer en sieraden meegenomen. In een studentenwoning aan de Nieuweweg is zaterdagmiddag ook ongewenst bezoek geweest. Toen de bewoners weg waren is een onbekende persoon via de flippermethode naar binnen geslopen. Uit dit pand zijn twee laptops vermist. Alle gedupeerden doen aangifte bij de politie.

Zevental gooit met bierflesjes

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag zeven mannen uit Groningen, Kampen en Borger op de bon geslingerd omdat zij met bierflesjes hadden gegooid. Agenten werden door wandelaars aangesproken nadat zij in de Aquamarijnstraat lastig waren gevallen door het groepje mannen. Een van de verdachten had bier gegooid naar een voetganger die iets over het vervelende gedrag had gezegd. De mannen in de leeftijd van 24 tot en met 27 jaar zijn door de agenten aangesproken op hun gedrag. Ze moesten de kapotte flesjes opruimen. Tegen het zevental is proces-verbaal opgemaakt.

Groninger aangehouden voor drugsbezit

GRONINGEN De politie heeft zaterdagavond in de Nieuwe Ebbingestraat een 38-jarige man uit Groningen aangehouden. De man reed in zijn auto over de Spilsluizen en viel op vanwege zijn rijgedrag. Agenten gaven hem op de Nieuwe Boteringestraat een stopteken. De Stadjer zette zijn wagen langs de kant, stapte uit en probeerde rennend te ontkomen. Na een korte sprint wisten agenten de man te pakken. Hij had in zijn kleding elf bolletjes harddrugs. In zijn auto lagen ook nog 12 bolletjes. De politie heeft de verdachte ingesloten. Zijn auto is overgebracht naar het politiebureau en zal onderzocht worden.

Beschonken fietser probeert te ontkomen

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Kastanjelaan in Groningen een 25-jarige beschonken fietser aangehouden. Omstanders hadden gezien dat de Groninger tegen enkele stilstaande autos was gefietst. Hierdoor ontstond schade aan de voertuigen. De 25-jarige man probeerde te ontkomen, maar kon tegen worden gehouden door enkele getuigen. Die droegen de Stadjer over aan de politie. Op het politiebureau bleek dat de fietser 1,7 promille alcohol in zijn bloed had.

Veendammer jent politiemensen

VEENDAM De politie heeft zaterdagnacht in de Kerkstraat in Veendam een 51-jarige inwoner van die plaats aangehouden. Agenten spraken de man aan vanwege de harde muziek die uit zijn geparkeerde auto kwam. De Veendammer begon vervelende opmerkingen te maken richting de dienders en weigerde zijn identiteit prijs te geven. Na meerdere waarschuwing om zich fatsoenlijk te gedragen werd de 51-jarige aangehouden. De man bleef ook op het politiebureau onbehoorlijk gedrag vertonen. Hij is ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Wandelaar komt om na ongelukkige botsing

NOORDHORN Een 79-jarige man uit Noordhorn is zondagmorgen in het ziekenhuis overleden na een ongelukkige botsing in zijn woonplaats. Een 17-jarige jongen uit de gemeente Zuidhorn fietste zaterdagavond over het fietspad langs de Rijksstraatweg en wilde al rijdend zijn fietsverlichting aanzetten. Omdat hij hierdoor een moment niet naar voren keek, reed hij tegen de bejaarde man aan. Die viel hierdoor met zijn hoofd op de grond en werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed de man. De politie heeft een rapport opgemaakt en heeft slachtofferhulp ingeschakeld.

Drietal aangehouden voor mishandeling

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht drie Groningers aangehouden vanwege een mishandeling in de Sint Jansstraat. Het drietal in de leeftijd van 17, 18 en 19 jaar zocht de confrontatie met een groepje personen dat in de stad uit was. Een van de stappers, een 19-jarige inwoner van Ede, kreeg klappen. Hij zal volgende week aangifte doen. Het trio is ingesloten voor verhoor.

Mannen opgenomen in ziekenhuis na mishandeling

VEENDAM De politie doet onderzoek naar een mishandeling die zaterdagnacht plaatsvond in de Langeleegte in Veendam. Twee verdachten sloegen twee mannen dusdanig dat deze naar het ziekenhuis moesten en daar werden opgenomen. De verdachten maakten zich na de mishandeling uit de voeten. Een van hen, een 18-jarige inwoner van het Duitse Eschderwegen, meldde zich in de loop van de nacht bij de politiepost in de Kerkstraat. Van de andere verdachte werd de identiteit ook in de loop van de nacht bekend. Deze 18-jarige Veendammer is zondagmorgen aangehouden. Het is niet bekend hoe het met de slachtoffers uit Veendam (20) en Wildervank (21) gaat. De twee verdachten zijn ingesloten en worden verhoord.

Beschonken Groningse beledigt en slaat agent

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Multatulistraat in Groningen een 28-jarige inwoonster van Groningen aangehouden. De vrouw was na een discussie uit een woning in de buurt gezet en was nu vervelend op straat. Toen agenten de Groningse aanspraken, probeerde ze een van de dienders te slaan en te spugen. Ook schold ze de politiemensen uit. Ze is geboeid naar het cellencomplex gebracht. Daar is ze ingesloten in de zogenaamde dronkenmanscel.

Politie controleert taxichauffeurs

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag in de binnenstad van Groningen diverse taxichauffeurs gecontroleerd. Een groot deel van de gecontroleerde chauffeurs had de zaken prima in orde. Desondanks werden er vijf chauffeurs bekeurd voor enkele overtredingen. Het ging in dit geval om het rijden in een voetgangersgebied, ontbreken van de benodigde papieren, een ondeugdelijke taximeter en het niet correct bijhouden van de arbeidstijden. Een Amsterdamse taxichauffeur werd bekeurd omdat hij over de busbaan van de Hereweg reed. De Amsterdammer beschikte niet over een ontheffing om over de Groningse busbanen te rijden.

Friezen aangehouden voor diverse misdrijven

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht op de A7 bij Hoogkerk twee inwoners van Oosterwolde aangehouden. De 24-jarige automobilist was onder invloed van alcohol. Hij had ruim 1,1 promille alcohol in zijn bloed. De auto met daarin de twee Friezen werd gecontroleerd vanwege een incident dat zich eerder had voorgedaan in de Nieuwstad.

De 24-jarige automobilist en zijn 30-jarige kameraad waren eerder die nacht door de Nieuwstad gereden en hadden zich daar voorgedaan als politieagenten. Ze hadden daar een 22-jarige inwoner van Hoogezand gevraagd om zijn rijbewijs te tonen. Na de zogenaamde controle gingen de Friezen er vandoor in hun auto. Toen het tweetal iets later door de Haddingestraat reed, zag de gedupeerde de nepagenten rijden. De Frieze bestuurder zou vervolgens hebben ingereden op de Hoogezandster. Dit werd waargenomen door een getuige.

De twee mannen uit Oosterwolde zijn ingesloten voor verhoor. In de loop van zondag zal het tweetal worden verhoord.

Controle motorrijders vanwege Veurjoar in de kop

PROVINCIE GRONNGEN De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen in de provincie Groningen motorrijders gecontroleerd op hun rijgedrag. Dit in het kader van de verkeerscampagne Veurjoar in de kop. Uit de controle bleek dat diverse motorrijders onverantwoord omgaan met hun voertuig en een gevaar voor zichzelf en anderen op de weg zijn.

In totaal is twintig keer proces-verbaal opgemaakt. In bijna alle gevallen ging het om forse snelheidsovertredingen. Drie bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren. Een motorrijder moest zijn machine op het bureau achterlaten omdat hij geen rijbewijs bij zich had.

De hoogstgemeten snelheid was op de A7 nabij de Duitse grens. Daar reed een motorrijder gemiddeld 195 km/u met pieken boven de 210 km/u. Op de ringweg rond Groningen reed een 28-jarige coureur met een gemiddelde snelheid van 140 km/u. Hier is 70 km/u toegestaan.

De politie is onlangs een campagne begonnen om motorrijders en andere weggebruikers op elkaars aanwezigheid te attenderen. In de campagne Veurjoar in de kop adviseert de politie motorrijders de motor na de winter goed te controleren op eventuele gebreken en te oefenen als men voor het eerste weer op de motor stapt. Technische mankementen en een gebrek aan routine zijn belangrijke oorzaken van ongevallen met motorrijders in het voorjaar. De politie vraagt ook andere verkeersdeelnemers extra oplettend te zijn nu in het voorjaar meer motoren op de weg zijn.

Bestuurders onder invloed

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft zaterdag en zondagmorgen op verschillende plaatsen in de provincie alcoholcontroles uitgevoerd. Diverse bestuurders bleken onder invloed van alcohol. Tegen de overtreders is proces-verbaal opgemaakt.

GRONINGEN Een 20-jarige automobilist uit Zuidwolde werd zaterdagnacht op de Aweg betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Hij gedroeg zich tijdens de controle dusdanig opstandig dat hij direct werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de beginnend bestuurder bijna één promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs is in beslag genomen. Bij dezelfde alcoholcontrole op de Aweg werd een 31-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. Hij had ruim 1,1promille alcohol in zijn bloed.

WILDERVANK In de omgeving van de Woordmanslaan werden bij een verkeerscontrole 210 bestuurders gecontroleerd. Geen van de bestuurders was onder invloed van alcohol.

STADSKANAAL Een 50-jarige automobilist uit Nieuw Buinen is zaterdagmiddag aangehouden op de Electronicaweg in Stadskanaal. Hij had een alcoholpromillage van bijna 1,8 in zijn bloed. De bestuurder was bij een eerder incident zijn rijbewijs al kwijt geraakt.

Politie controleert op snelheid

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde zaterdag op diverse plaatsen op snelheid.

* Vledderveen, Waterschapsweg: aantal geregistreerde voertuigen: 209, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Mussel, Zandtangerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 81, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Finsterwolde, Kromme Elleboog: aantal geregistreerde voertuigen: 361, aantal overtredingen: 123, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Oude Pekela, Burg. Snaterlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 732, aantal overtredingen: 44, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.