Inspectie Verkeer en Waterstaat


Nederlands luchtruim gesloten tot zondag 20.00 uur

Nieuwsbericht | 18-04-2010

Naar aanleiding van nadere analyse is duidelijk geworden dat bij dit aanhoudende weertype het Nederlandse luchtruim tot nader order, maar tenminste tot zondag 20.00 uur (NL) gesloten blijft. Tot deze conclusie komen de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit in overleg met onder meer Luchtverkeersleiding Nederland en KNMI. De vulkanische as uit IJsland blijft langer boven het Europese vasteland. Dit heeft te maken met de huidige weersomstandigheden. Daarom is het Nederlandse luchtruim nog niet veilig voor de luchtvaart.

De weersomstandigheden en de aswolk bepalen hoe de vliegcondities zijn. De betrokken organisaties monitoren de situatie voortdurend en onderhouden nauw contact met buitenlandse autoriteiten. Afhankelijk van de resultaten van de testvluchten vandaag, zullen er later mogelijk meer testvuchten plaatsvinden. Wanneer meer duidelijk wordt over de toegankelijkheid van het Nederlands luchtruim, of wanneer de huidige situatie wijzigt, zal de IVW hierover nader berichten.

Vliegverkeer onder zicht omstandigheden (VFR) wordt toegestaan. Op basis van de huidige condities en maatregelen, ook in onze buurlanden, is dit mogelijk. Er gold reeds een vrijstelling voor zeil-, scherm- en zweefvliegers en ballonvaarders. VFR is toegestaan onder de door IVW gecommuniceerde voorwaarden en op eigen risico van de vliegers. Een gelijksoortige vrijstelling is ook in de landen om ons heen van toepassing.