KNHS

Marcus Ehning in zinderende wedstrijd de beste
18 april 2010
Schwizer-Ehning-Beerbaum

GENEVE (KNHS) - Voor de derde maal kon de Duitse springruiter Marcus Ehning de hoogste trede van het ereschavot van de finale van de wereldbeker beklimmen. Daarmee treedt Ehning in de voetsporen van de Oostenrijker Hugo Simon, de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum en de Braziliaan Rodrigo Pessoa, maar hij is wel de eerste die dit kunstje met drie verschillende paarden flikte. In 2003 zegevierde hij in Las Vegas met Anka, in 2006 met Sandro Boy in Kuala Lumpur en nu in Genève met Noltes Küchengirl en Plot Bleu. Op de tweede plaat eindigden zijn landgenoot Ludger Beerbaum met Gotha en de Zwitser Pius Schwizer met Carlina en Ulysse. Ehning is overigens wel de eerste ruiter in de 32-jarige geschiedenis van de wereldbeker die twee paarden heeft ingezet en won. "Ik was met vijf paarden geplaatst voor deze finale en heb uit respect voor de eigenaren twee paarden ingezet. Maar alle vijf hadden hier van start kunnen gaan, omdat ze allen in topvorm verkeren. In de eerste ronde maakte ik een foutje op de allerlaatste hindernis en daarmee dacht ik geen kans meer te hebben om nog te kunnen winnen. Voor de Amerikaan Mario Deslauriers en de Portugese Luciana Diniz vind ik het spijtig dat zij niet hebben gewonnen, maar om na een tweede manche die super is gegaan toch te kunnen winnen, is voor mij ongelooflijk", aldus Ehning.

Ook de finalewedstrijd was schitterende gebouwd, zonder als te zwaar te kunnen worden omschreven. Van de 29 starters in de eerste manche bleven zeven combinaties foutloos en in de tweede omloop vertrokken nog eens 22 combinaties. Uiteindelijk wisten ook in die ronde zeven combinaties zonder afgeworpen palen de finish te halen. Drie combinaties wisten dubbel foutloos te blijven en de ruiter die daar het meest van profiteerde was Ludger Beerbaum, die na twee wedstrijden negende stond en uiteindelijk dankzij twee foutloze ritten de tweede plek in de eindstand wist binnen te slepen. Pius Schwizer en Marcus Ehning noteerde in de eerste ronde een springfout, waardoor de Amerikaan Mario Deslauriers met de KWPN geregistreerde Urico (Zandor Z x Fedor), maar liefst vijf punten voorsprong had op de voor Portugal rijdende Luciana Diniz met Winningmood. Ehning stond op zes punten en Schwizer samen met Beerbaum op zeven punten achterstand van de leider in het klassement.
Beerbaum bleef foutloos in de tweede manche en daarna ook Schwizer. Toen Ehning foutloos was gebleven leek hij zeker van de derde plek. Dit mede omdat Winningmood en de charmante Diniz gedurende de voorafgaande rondes zeer sterk en overtuigend hadden geacteerd. Uitgerekend op de steilsprong, die werd gesponsord door de organisatoren die volgend jaar in Leipzig maar liefst in drie disciplines de wereldbeker finales organiseren, tikte Diniz een balkje uit de lepels. Deslauriers, die zeer overtuigend had gepresteerd met de in Nederland gefokte Urico kwam op het derde onderdeel van de driesprong even in de problemen, maar leek zich goed te herstellen. Toch liep de combinatie de direct daarop volgende hindernis volkomen plat. Er leek nog niets aan de hand, want dit ene foutje kon de combinatie zich rustig permitteren. Maar direct daarna toucheerde Urico tweemaal de bovenste palen van een hindernis te hard, die daarop prompt vielen. Met deze fouten viel Deslauriers terug van de koppositie naar een schamele zesde plaats, achter de verrassend sterk acterende Ierse ruiter Dermott Lennon. Deze ruiter werd in 2002 wereldkampioen in Jerez de la Frontera en daarna werd het heel erg stil rond hem. Dit jaar dook hij ineens weer op en reikte met Hallmark Elite naar de vijfde plek, achter Diniz.

De twee paarden waarmee Ehing aan de wereldbeker wedstrijd deelnam hebben Nederlandse roots. Noltens Küchengirl is een dochter van de hengst Lord uit de merrie Andante, die - hoe vreemd het ook mag klinken, de Hackney hengst Cambridge Cole als vader heeft. Even verderop in de moederlijn van Andante, die zelf nationaal heeft gesprongen, komen we de stamvader van bijna de gehele tuigpaardenfokkerij Oregon tegen. Plot Blue heeft Mr. Blue als vader, waarmee voormalig bondscoach Bert Romp vele internationale successen in de springring heeft geboekt. De moeder van Plot Blue stamt af van Pilot. Plot Blue werd gefokt door F.C.M. Burgers te Moergestel en Marcus Ehning wordt getraind door Henk Nooren.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.worldcupgeneva.com

Uitslag finale WB springen:


1) Marcus Ehning (Dui) - Noltes Küchengirl - 6
2) Ludger Beerbaum (Dui) - Plot Blue - 7
2) Pius Schwizer (Zwi) - 7

-) Albert Zoer (Echten) - Samurai - 35

Uitslag 3e kwalificatie wedstrijd WB (1.60m) (zo):


1) Richar Spooner (USA) - Cristallo - 0

2) Dermott Lennon (Ier) - Hallmark Elite - 0
3) Ludger Beerbaum (Dui) - Gotha - 0

Uitslag Grote Prijs (1.55m) (za):


1) Steve Guerdat (Zwi) - Jalisca Solier - 0 / 0 - 36.66
2) Edwina Alexander (Aus) - Cevo Socrates - 0 / 0 - 37.74
3) Kevin Staut (Fra) - Le Prestige St.Lois - 0 / 4 - 37.14 18) Albert Zoer (Echten) - Uraguay (Nairobi x Colino) - 12

Uitslag springen 1.40m (za):


1) Hillay Dobbs (USA) - Marengo - 0 / 54.01
2) Richard Spooner (USA) - Pako (Rubinstein x Lepanto) - 0 / 54.12
3) Albert Zoer (Echten) - Vigo (Orlando x Corleone) - 0 / 55.07

Foto huldiging finalisten finale WB springen door: www.melissen.net