Ingezonden persbericht

Benefietconcert the Gathering levert meer dan $25.000,- op voor de slachtoffers van de aardbeving in Chili

Afgelopen zondag organiseerde de Nederlandse band een speciaal concert in de Chileense hoofdstad Santiago. In samenwerking met de lokale hulporganisatie Chile Ayuda en het Rode Kruis wordt de opbrengst van het concert, ruim $25.000,- , gedoneerd aan de slachtoffers van de zware aardbeving die eind februari het Zuid-Amerikaanse land trof.

Meteen na de aardbeving, die meer dan 400 mensen het leven kostte, velen dakloos maakte en het dagelijkse leven hevig verstoorde, ontstond het idee voor een benefietconcert en werd de organisatie in gang gezet. Afgelopen weekend werd the Gathering met open armen ontvangen. De band hoopte dat het initiatief veel gehoor zou krijgen, maar was zondagavond alsnog overdonderd door de grote schare enthousiaste, dankbare en emotionele fans. "Na de aardbeving kregen we veel hartverscheurende berichten uit Chili. Fans gaven aan dat ze veel troost uit onze muziek halen. Een concert in Chili lag in de planning, maar we besloten er extra haast achter te zetten en er een benefiet van te maken. Niet alleen om geld in te zamelen, maar vooral om onze fans, die ons de afgelopen jaren gesteund hebben, nu op hun beurt een hart onder de riem te steken. Het concert was fantastisch, met name het publiek. De Chilenen hebben nog steeds dagelijks te maken met de negatieve gevolgen van de aardbeving, maar tijdens de show was er een en al eenheid, positieve energie en hoop", zegt toetsenist Frank Boeijen.

De band uit Nijmegen heeft een speciale band met Chili. Maar liefst vier keer eerder speelden zij voor een uitzinnig Chileens publiek, iets wat zij in 2006 registreerden op de live DVD "a Noise Severe" waarvan er 12.000 exemplaren wereldwijd verkocht werden. Daarnaast is de vriendin van gitarist René Rutten die tevens als crewlid nauw betrokken is bij de band, van Chileense afkomst.

The Gathering organiseerde het concert belangeloos met hulp van een lokale concertorganisator en crew, de Nederlandse belangenvereniging SENA en de Nederlandse Ambassade in Chili. Daarnaast ondersteunden diverse Chileense mediapartners het concert. Het concert bracht maar liefst ruim $25.000,- op. In samenwerking met de Chileense fanclub van de band werd tevens een loterij opgezet om de zwaar getroffen vissers van Pichelemu, in het zuiden van Chili, te helpen. Hiermee werd nog eens een bedrag van $2.500,- opgehaald en brachten concertbezoekers voedsel en water voor 90 noodpakketten mee.

Noot aan de redactie /