Ingezonden persbericht


Persbericht Zoogdiervereniging
Alternatieven in bestrijding van muskusratten, symposium

Zijn er alternatieven voor de huidige strategie in de bestrijding van muskusratten? Kan het misschien goedkoper, met minder gevolgen voor de natuur, minder vangsten en diervriendelijker? De Zoogdiervereniging heeft op 16 april een goed bezocht symposium georganiseerd in Lelystad. Aan het eind van de middag concludeerde de dagvoorzitter, Jos Teeuwisse, dat er al veel rapporten zijn verschenen, maar dat er weinig onderzoek in de praktijk is gedaan. De grote opkomst toont dat er interesse is voor alternatieven. Vragen stellen is een begin, maar nu moeten de waterschappers de volgende stap zetten.

Voor onze veiligheid worden in Nederland al zestig jaar muskusratten gevangen en gedood. Dat kost veel inspanning en geld. En ook andere dieren als bunzingen, wilde eenden, waterhoentjes en snoeken worden er de dupe van. En wie weet, straks ook otters en bevers? Maar misschien kan het ook anders? En is de veiligheid dan nog wel gegarandeerd? Deskundigen hebben daarop hun visie gegeven en gingen in debat met de deelnemers tijdens het symposium op 16 april. Onder de deelnemers waren veel bestuursleden van de waterschappen, die per 1 januari 2011 de verantwoordelijkheid voor de muskusrattenbestrijding krijgen.

Organisator van het symposium Marijke Drees licht het doel van de dag toe: "De Zoogdiervereniging wilde met dit symposium alternatieve strategieën van muskusratbestrijding onder de aandacht brengen, waarbij onze veiligheid wordt gegarandeerd en minder dieren worden gevangen."

Een van de deskundigen is de bekende bioloog Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, fel tegenstander van het huidige beleid. Reumer: "Er wordt jaarlijks meer dan dertig miljoen euro belastinggeld gebruikt voor het bestrijden van deze sympathieke dieren en dat bespaart een schade van maximaal vijf miljoen euro". Bovendien wees Reumer erop dat er nog nooit een dijk is bezweken door muskusratten. En Dennis Wansink van bureau Waardenburg lichtte het rapport 'Alternatieve strategieën' toe, over de mogelijkheden om muskusratten meer effectief te bestrijden door de inspanningen te concentreren kort voor het voortplantingsseizoen of meer gericht te bestrijden bij kwetsbare objecten.

De huidige strategie voor muskusrattenbestrijding is het landsdekkend en jaarrond vangen. In sloten en andere watergangen staan talloze klemmen en fuiken. Dat heeft nadelen voor de waternatuur. De vele verdrinkfuiken in duikers leiden tot versnippering van leefgebieden voor diersoorten in onze poldersloten. Ook vanuit het oogpunt van dierenwelzijn worden kanttekeningen geplaatst. Zo duurt de doodstijd van de muskusrat volgens de Europese Commissie te lang bij verdrinking in de fuiken. En dan is er nog de vraag of het beleid niet efficiënter en goedkoper kan worden uitgevoerd, zeker in tijden van bezuinigingen. De Zoogdiervereniging pleit daarom voor onderzoek en experimenten in het veld.



Ingezonden persbericht