Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Eindhoven, 19 april 2010

Pleidooi modern industriebeleid bouwsteen voor Brainport 2020

Innovatieplatform presenteert economische agenda van Nederland op High Tech Campus Eindhoven

Bèta Technology & Business Accelerator, het centrum voor hightech-starters op de High Tech Campus Eindhoven, was een van de vijf locaties in Nederland waar het Innovatieplatform vandaag de economische agenda van Nederland presenteerde. Met deze agenda kiest het Innovatieplatform voor een modern industriebeleid. Dit is nodig om Nederland in 2020 terug te brengen in de top vijf van meest concurrerende landen ter wereld. Volgens Rob van Gijzel, voorzitter van stichting Brainport en burgemeester van Eindhoven, mag dit rapport niet in de la verdwijnen: "Ik ben blij dat de term industriebeleid weer terug is in het politieke debat. Het rapport gaat in op de vraag 'waar verdienen wij over 10 jaar onze boterham mee?'. De aandacht voor onze verdiencapaciteit moet hoofdstuk 1 van het regeerakkoord worden."

In Den Haag boden Innovatieplatformleden Alexander Rinnooy Kan (SER) en Wiebe Draijer (McKinsey) de agenda aan aan Loek Hermans (MKB-NL), Henk van der Kolk (FNV) en Bernard Wientjes (VNO-NCW). Dit was live te volgen in Eindhoven, Amsterdam, Twente en Utrecht. In Eindhoven gaf Innovatieplatformlid Kees Tetteroo (ROC Eindhoven) een toelichting op de agenda. Zo'n 50 vertegenwoordigers van bedrijven en instellen waren op de bijeenkomst afgekomen.
Rob van Gijzel reageerde op de resultaten, samen met Ton Nelissen, voorzitter van de Kamer van Koophandel Brabant en Paul Breddels, CEO van OTB Solar, een bedrijf dat zeer geavanceerde machines voor de productie van zonnecellen maakt. Breddels lichtte toe: "Zonne-energie is een van de sectoren die Nederland terug in de top 5 kan brengen. Tussen 2006 en 2009 heeft de solar sector 1.000 extra arbeidsplaatsen gegenereerd, resulterend in een jaarlijkse omzetgroei van 50%. En dat in crisistijd!"

De titel van de economische agenda is 'Nederland 2020: terug in de top 5. Het document bevat concrete aanbevelingen voor overheid, bedrijven, kennisinstellingen en de samenleving om Nederland innovatiever en meer concurrerend te maken. Ton Nelissen stelt: "De economische agenda is niet vrijblijvend. Het is verplichte literatuur voor iedereen die medeverantwoordelijk is voor het realiseren van de landelijke ambities. Innovatie vraagt om visie, beleid en lange termijndenken."

Het Innovatieplatform geeft met het rapport een concrete visie waar het naar toe moet met de economie in Nederland. De Brainport regio kan de belofte van een top 5 status mede waarmaken. De Brainport regio neemt nu al een belangrijk aandeel van de Nederlandse innovatie en export voor haar rekening. "Nederland 2020: terug in de top 5" vormt volgens de voorzitter van stichting Brainport dan ook een prima basis voor het ontwikkelprogramma Brainport 2020, dat in de maak is.

Maar meer nog dan op de regionale situatie, legde Van Gijzel de nadruk op het nationale belang: "We moeten onze concurrentiepositie versterken door als regio's samen te werken in plaats van elkaar te beconcurreren. We moeten inzetten op onze sleutelgebieden en waar het bedrijfsleven internationaal goed in is."

Wie zich aanmeldt via mh@innovatieplatform.nl krijgt het rapport rechtstreeks toegestuurd. Op de website www.innovatieplatform.nl staan alle bijbehorende documenten. De visie is ook verbeeld in een video die beschikbaar is voor audiovisuele media.

---