Rabobank Nederland
Nieuwe samenwerking FMO en Rabobank in opkomende markten

Gezamenlijk doel: kennis en innovatieve producten voor duurzame ontwikkeling

Utrecht, 14 april 2010

Op 31 maart 2010 hebben FMO's algemeen directeur Nanno Kleiterp en Rabobank voorzitter Piet Moerland een 'Letter of Understanding' getekend die de samenwerking tussen de twee financiële instellingen verder versterkt op het gebied van voedsel en agribusiness, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame energie. Zowel FMO als Rabobank hebben aangegeven duurzame ontwikkeling en duurzaamheid te willen integreren in hun bedrijfsstrategie. Het gezamenlijke doel is het aanmoedigen van klanten bij de duurzame uitvoering van hun bedrijfsvoering. Door middel van het beschikbaar stellen van kennis en innovatieve producten willen ze hun klanten stimuleren.

Een concreet voorbeeld van de samenwerking is de overeenkomst tussen Rabobank International Services en FMO's Fund Emerging Markets (FOM), een fonds dat FMO beheert namens het Ministerie van Economische Zaken en dat zich richt op Nederlandse bedrijven die investeren in diverse sectoren in opkomende markten. Rabobank gaat haar potentiële Nederlandse klanten voor FOM filteren en FMO zal haar expertise over het dochterbedrijf in opkomende markten delen met Rabobank.

Het doel van deze non-exclusieve overeenkomst is om meer Nederlandse bedrijven te bewegen te investeren in ontwikkelingslanden en opkomende markten, zodat deze locale economieën worden versterkt.

"We zijn zeer enthousiast over deze samenwerking," aldus Piet Moerland. "Het is een goed voorbeeld van twee organisaties die de handen ineen slaan en daarmee waarde toevoegen aan hun dienstverlening richting klanten. Dankzij deze samenwerking zullen de kansen voor onze klanten om te ondernemen in ontwikkelingslanden verbeteren. Voor Rabobank is het een volgende stap in duurzame ontwikkeling die wij met toewijding ondersteunen. Het is goed om te zien dat deze samenwerking direct concrete activiteiten oplevert zoals die met FOM, omdat het niet alleen gaat om de plannen die je maakt. Uiteindelijk maakt de actie die je onderneemt het verschil."

Bij de ondertekening zei Nanno Kleiterp: "Rabobank was al een belangrijke en zeer gewaardeerde partner voor FMO en deze specifieke samenwerking stelt ons in staat om onze klanten nog beter te bedienen; inspringen op de wensen van Nederlandse bedrijven aan de ene kant en bedrijven in opkomende markten met groeipotentieel aan de andere kant. Ons uiteindelijke doel is om de beste financiële oplossing te bieden voor ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten en daarmee lokale economieën te stimuleren op een duurzame manier."

EINDE PERSBERICHT

Over FMO

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is de internationale ontwikkelingsbank van Nederland. FMO investeert risicodragend kapitaal in bedrijven en financiële instellingen in ontwikkelingslanden. Met een totale investeringsportefeuille van EUR 4,6 miljard behoort FMO wereldwijd tot de grootste bilaterale private sector ontwikkelingsbanken. Mede dankzij de relatie met de Nederlandse overheid kan FMO investeren in bedrijven en financiële instellingen die (nog) geen toegang hebben tot de gangbare bronnen van vreemd en/of risicodragend vermogen. Met als doel: florerende bedrijven en financiële instellingen creëren die als motor fungeren voor duurzame groei in hun land.

www.fmo.nl