FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


MEDEDELING van het FAVV op 24/03/2010

Aangekondigde controleactie DISTRIBUTIESECTOR te Bastogne

De actie gaat van start op maandag 19 april 2010 en zal vermoedelijk een hele week duren. 9 controleurs en inspecteurs van de Provinciale Controle-Eenheid Luxemburg nemen deel aan deze controleactie.
Meer dan 190 inrichtingen uit de distributiesector en actief in de voedselketen zullen gecontroleerd worden : beenhouwers, bakkers, restaurants, nachtwinkels, detailhandels voeding, grootkeukens, markthandelaars...
Op 18 maart werd door de stad Bastogne een informatievergadering georganiseerd in samenwerking met het Voedselagentschap, voorlichtingscel en de controlediensten van de Provincie Luxemburg, het agentschap voor lokale ontwikkeling, de regionale Horecaorganisatie en de beroepsorganisaties. Deze informatievergadering had tot doel "hoe bereid ik mij voor op deze controles" en "hoe verloopt een controle" . De samenwerking tussen de stad Bastogne , de beroepsorganisaties, het FAVV en de verschillende te controleren actoren was uitermate goed. Het doel van deze "aangekondigde controleactie" is de operatoren aan te zetten de voedselveiligheid van hun producten te garanderen om zo tegemoet te komen aan de eisen van het Voedselagentschap en de verwachtingen van de consument, controles of niet. Het bedrijf moet immers in orde zijn als de controleur binnenkomt en niet alléén als hij de zaak verlaat!
Bij vaststelling van overtredingen zullen de gepaste maatregelen genomen worden, identiek aan deze bij de onaangekondigde controles.
De checklisten die gebruikt worden bij deze controles zijn terug te vinden op de website van het FAVV. www.favv.be -> beroepssectoren -> checklists - > distributie Direct na de actie zullen de eerste indrukken gecommuniceerd worden door het Voedselagentschap. Een evaluatie met meer gedetailleerde besluiten van deze actie zal enige tijd later volgen.