CNV Onderwijs


1 april 2010

Leerlingen werven bondgenoten tegen homodiscriminatie

Categorie: Voortgezet onderwijs, MR

Van 19 tot 23 april organiseert het Gay-Straight Alliance (GSA) netwerk van COC de eerste nationale GSA-week. Tijdens deze week vragen homo- en heteroleerlingen hun medeleeringen een verklaring te ondertekenen waarin ze aangeven tegen homodiscriminatie te zijn. Jongeren die mee willen doen kunnen gratis materiaal opvragen en de verklaring ondertekenen op www.gaystraightalliance.nl.

De lesbische Anne (17) van het Dominicus College in Nijmegen doet mee met de GSA-week. "Onze GSA wil zorgen dat homoseksualiteit bespreekbaar wordt op school. We hebben al verschillende acties gehouden en gaan tijdens de GSA-week zoveel mogelijk jongeren vragen de verklaring te ondertekenen." Haar schoolgenoot Robert (16) is ook onderdeel van de GSA. "Ik ben zelf hetero, maar vind het belangrijk dat homo's net als ik geaccepteerd worden om wie ze zijn."

De GSA-week draait vooral om het vinden van bondgenoten. Lesbische, biseksuele, heteroseksuele en homojongeren laten samen zien dat zij geen probleem hebben met homoseksualiteit. Zij vragen hun medeleerlingen om zich ook in te zetten voor een veilige school voor iedereen. Een GSA is een clubje homo- en heteroleerlingen dat samen werkt aan een homovriendelijke school.

COC Nederland ondersteunt het initiatief. Projectleider Jongeren en Onderwijs Geert-Jan Edelenbosch: "nog steeds vindt 50 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs dat hun school niet veilig genoeg is om voor je seksuele voorkeur uit te komen. GSA's kunnen het onderwerp seksuele diversiteit binnen de school bespreekbaar maken. Wij ondersteunen en begeleiden jongeren, en proberen hen te activeren om zelf GSA's op te zetten."

Het initiatief van het COC wordt van harte ondersteund door CNV Onderwijs. De bond neemt zelf ook deel aan de Hetero-homo Onderwijsalliantie, waarin ook COC Nederland een van de partners is. CNV Onderwijs meent dat het werken aan sociale veiligheid en goede omgangsvormen op scholen goed is voor het welbevinden van alle personeel en leerlingen.

---