Boek Renate Dorrestein verschijnt in eenvoudige taal

13/04/2010 14:03

Stichting Lezen & Schrijven

Eerste voorleesestafette in Leeslicht van start

Op maandag 19 april lanceert sociale werkvoorziening LANDER in Geldermalsen op bijzondere wijze de Leeslichteditie van Renate Dorresteins roman is er hoop. Sociale werkvoorzieningen (SW) zijn, in het kader van het verschijnen van is er hoop in eenvoudig Nederlands, een week lang het toneel voor een landelijke voorleesestafette. Dit heeft alles te maken met het plot van is er hoop, waarin het leven van een SW-medewerker centraal staat. SW-bedrijf LANDER bijt op 19 april het spits af door een voorleeswedstrijd te organiseren. Werknemers gaan met elkaar de strijd aan door voor te lezen uit is er hoop, waarna Renate Dorrestein zelf als jurylid de deelnemers zal beoordelen.

Is er hoop

In 2009 verscheen de roman is er hoop van Renate Dorrestein. Het boek vertelt over het overzichtelijke leven van Igor. Igor woont bij zijn oma Nettie en monteert overdag stacaravans op de sociale werkplaats. Ook al heeft Igor niet het verstand van een Nobelprijswinnaar, zelf vindt hij dat hij het veel beter heeft getroffen dan de meeste andere mensen. Maar alles verandert als hij het dakloze meisje Lisa ontmoet en ze samen een baby vinden om wie niemand zich lijkt te bekommeren.

Aandacht voor lees- en schrijfvaardigheden

De strekking van het verhaal en de achtergrond van de hoofdpersoon van is er hoop, tezamen met het verschijnen van de roman in eenvoudig Nederlands, waren aanleiding voor SW-bedrijven om aandacht te vragen voor het belang van lezen en schrijven. Na LANDER zullen tussen 19 en 23 april SW-bedrijven in onder meer Alkmaar, Den Haag, Leeuwarden, Nunspeet en Rotterdam met behulp van het nieuwe Leeslichtboek een voorleeswedstrijd organiseren.

Laaggeletterdheid in de SW-sector

In Nederland hebben 1,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen en schrijven. Daarvan werken er ongeveer 16.000 in de sociale werkvoorziening. Dit betekent dat vijftien tot twintig procent van de SW-medewerkers laaggeletterd is. Uit recent onderzoek van SBCM (het Arbeidsmarkt & Ontwikkelingsfonds sociale werkvoorziening), blijkt dat tachtig procent van de SW-bedrijven zich dit realiseert, maar dat de sector het probleem nog onvoldoende aanpakt. Door deel te nemen aan de voorleesestafette willen LANDER en collega-bedrijven een nieuwe stap voorwaarts maken in de strijd tegen laaggeletterdheid. Vorig jaar heeft LANDER de Nationale Alfabetiseringsprijs gewonnen met de taaltraining die haar Open Leercentrum (OLC) werknemers biedt.

Alle SW-bedrijven die deelnemen aan de voorleesestafette krijgen van SBCM 25 exemplaren van de Leeslichtversie is er hoop van Renate Dorrestein.