Gemeente Castricum

Wethouder oefent met scholieren voor praktisch verkeersexamen

Wethouder geeft startschot voor examens

467 basisschoolleerlingen in Castricum doen in de week van 19 t/m 23 april het praktisch verkeersexamen. De gemeente wil bij die gelegenheid het belang van verkeersveiligheid voor en verkeersinzicht van jonge verkeersdeelnemers benadrukken. Daarom zijn alle examenkandidaten, hun ouders en leerkrachten opgeroepen om samen met wethouder Ria Beens de examenroute vooraf te fietsen. Dat gebeurt op 15 april om 15.45 uur vanaf De Brink. Bovendien geeft de wethouder op 19 april op dezelfde plek het startschot voor de eerste examen-fietsertjes.

Startschot examens door wethouder

Alle examenkandidaten doen vlak vóór de praktische test ook een theorie-examen op school. Voor hun praktijkexamen in week 16 zijn in hun eigen kern routes uitgezet. Zo is er één route voor de drie scholen in Akersloot, één voor de twee basisscholen in Limmen en één voor de kinderen van negen basisscholen in Castricum. Het startsein voor de eerste school, basisschool Toermalijn, wordt op maandagochtend om 9.30 uur gegeven door wethouder Beens op De Brink in Castricum.

De route van het praktisch verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Onderweg letten diverse controleposten op onder andere het stoppen bij verkeerslichten, voorrang geven en richting aangeven.

Â

Oefensessie: fietsen met de wethouder

Het thema van 2010 is 'Leer je kind meer in het verkeer'. Daarom worden ook ouders opgeroepen om hun kinderen de nodige praktische verkeerervaring mee te geven door zo vaak mogelijk de fiets te nemen in plaats van de auto. Veilig Verkeer Nederland moedigt ouders aan om op de landelijke actiedag, 15 april, met hun kinderen na schooltijd de examenroute te fietsen. Wethouder Beens fietst met hen mee en hoopt dat ook leerkrachten aansluiten.

Â

Â

Bewust op (de) weg

Door de combinatie van theorie en praktijk wordt een groter bewustzijn voor het verkeer gecreëerd. Het streven is dat kinderen zich op straat goed kunnen redden, want er vallen nog teveel jonge verkeersslachtoffers.