Rijksvoorlichtingsdienst

Mensenrechtenverdedigers naar Nederland voor nieuwe media

Veertig mensenrechtenverdedigers uit de hele wereld komen maandag 19 april op initiatief van de minister Van Buitenlandse Zaken naar Den Haag om kennis op te doen over de inzet van nieuwe media voor de vrijheid van meningsuiting.

Op de tweedaagse conferentie Human Rights & New Media krijgen de deelnemers adviezen, tips en trucs van een groot aantal experts. Er zijn workshops over moderne hulpmiddelen voor het verzamelen van gegevens over mensenrechtenschendingen, het gebruik van internet voor het vertrouwelijk uitwisselen van privé-informatie, en over YouTube, Facebook en Twitter.

Mobiele telefoons, internet en sociale netwerken spelen een cruciale rol als repressieve overheden reguliere berichtgeving blokkeren. Mensenrechtenschendingen kunnen zo toch snel wereldnieuws worden. Daarnaast kan publiciteit soms een zekere bescherming aan mensenrechtenverdedigers bieden.

Minister Verhagen opent de conferentie maandagochtend met een tweet. Daarna is er een zeepkistendebat over de bescherming van mensenrechten met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, Kamerleden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

De conferentie wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en georganiseerd door True Heroes Films.