Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 april 2010

Contouren paviljoen Mercatorplein worden zichtbaar

Op het Mercatorplein zijn de fundering en zijgevels al zichtbaar; in de nacht van zondag 18 april op maandag 19 april wordt het dak er op gemonteerd. Op het plein komt een horecapaviljoen, dat wordt gebouwd in opdracht van Stadgenoot en is ontworpen door bureau SeARCH. De afgelopen maanden heeft de aannemer in een loods gewerkt aan de dakconstructie van het paviljoen. De constructie van het dak, opgebouwd met gebogen houten spanten, blijft van binnen goed zichtbaar. Het dak van het paviljoen wordt maandagochtend 19 april tussen 0.00 - 6.00 uur ('s nachts) in vier delen naar het Mercatorplein getransporteerd. Het transport kan alleen in nachtelijke uren plaatsvinden, omdat er dan op de route geen trams rijden. De verschillende delen worden meteen op het paviljoen geplaatst. Tijdens de vorst van de afgelopen winter heeft het werk aan de renovatie van het Mercatorplein tweeënhalve maand stilgelegen. Daardoor is de oplevering van het plein verschoven van het voorjaar naar begin zomer. Het streven is om alles vóór de bouwvak (26 juli) af te hebben. Portefeuillehouder: Ab Cherribi
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810

Máxima leest voor aan Joop
Prinses Máxima bezocht woensdagochtend 14 april de basisschool Joop Westerweel in De Baarsjes. Ze was daar om voor te lezen. De school doet mee aan de VoorleesExpress. Dit project stimuleert het leesplezier en de taalontwikkeling bij gezinnen met een taalachterstand. In de VoorleesExpress lezen vrijwilligers voor aan kinderen tussen de 2,5 en 6 jaar. De vrijwilligers komen gedurende 20 weken eens per week bij de gezinnen thuis. Het project leidt bij de meeste gezinnen tot goede resultaten. Het opent de weg naar de bibliotheek, en ouders gaan vaker zelf voorlezen. Na de 20 weken ontstaat regelmatig een blijvend contact tussen de vrijwilliger en het gezin. Op de Joop Westerweel sprak Máxima met ouders en vrijwilligers en kinderen die aan het project deelnemen. Het gesprek ging onder meer over het belang van taalonderwijs. Meer informatie: http://www.voorleesexpress.nl/Nieuws/Maxima%20bezoekt%20VoorleesExpress.aspx Foto's: http://www.at5.nl/artikelen/38888/maxima-op-bezoek-in-amsterdam

Jaarverslag klachten 2009
Klachten worden in stadsdeel De Baarsjes steeds beter geregistreerd en afgehandeld. De afhandeling van klachten verliep sneller dan voorgaande jaren: de afhandelingtijd is gedaald van gemiddeld 24 naar 22 dagen, en 81% van de klachten werd binnen vier weken afgehandeld. De Baarsjes wil de drempel om klachten en reacties in te dienen zo laag mogelijk houden. Klachten worden steeds vaker digitaal ingediend, ambtenaren handelen steeds vaker de klachten direct telefonisch af. De klagers waarderen deze korte lijn en het directe contact. Dit blijkt uit het 'Jaarverslag klachten 2009' van stadsdeel De Baarsjes. Een belangrijk deel van de klachten bestaat uit reacties op voorgenomen beleid. Zo reageerden 79 bewoners in 2009 op het voornemen van het Dagelijks Bestuur om jongeren uit De Baarsjes een werkstage in New York aan te bieden. De klachten over parkeren, straatvuil en vegen zijn iets toegenomen. Over overlast door horeca en evenementen waren beduidend minder klachten. Aanbevelingen voor het nieuwe stadsdeel zijn om de drempel voor het indienen van klachten en reacties zo laag mogelijk te houden en deze zo mogelijk telefonisch af te handelen. Portefeuillehouder: Coos Hoebe
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810

Gezond oud worden
Stadsdeel De Baarsjes organiseert in samenwerking met de GGD op woensdag 21 april van 10.00 uur tot 11.30 uur een voorlichtingsochtend voor ouderen over gezond oud worden. Tijdens deze voorlichting wordt ingegaan op veel voorkomende gezondheidsklachten bij ouderen. Wat is eraan te doen, hoe kun je goed voor jezelf zorgen in deze levensfase en waar kun je terecht voor hulp? De bijeenkomst vindt plaats in de Openbare Bibliotheek, Mercatorplein 89.

Persberichten

Thema-avonden over schoolkeuze
Thema-avonden in stadsdeel De Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam organiseert samen met de kinderopvanginstellingen in De Baarsjes speciale thema-avonden over 'schoolkeuze'. Op deze manier worden ouders op weg geholpen bij hun zoektocht naar een basisschool. Onder begeleiding van het Landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen gaan ouders in gesprek over schoolkeuze en krijgen ouders informatie over de verschillende onderwijs-concepten, de voorschool en de basisscholen in De Baarsjes. Na afloop ontvangt iedere ouder een 'onderwijstas' met daarin handige informatie over schoolkeuze. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor ouders die hun kind naar onderstaande kinderopvang-instellingen brengen. Zij kunnen zich hiervoor opgeven bij de locatieleider. Data en locaties

De thema-avonden vinden plaats op:

19 april voor de ouders van Kids&Zo

20 april voor de ouders van 't Trammetje en Mercator (Partou)

21 april voor de ouders van de Sneeuwbes (Akros)

27 april voor de ouders van de Tuimelaar (Akros)

28 april voor de ouders van de Pionier (Akros)

Voor ouders van de Blauwe Duizendpoot wordt in mei een thema-avond georganiseerd. Aanmelden

Heeft u ook interesse in een avond over schoolkeuze, maar zit uw kind niet op één van deze kinderopvanginstellingen? Geef u dan op via mirjam.berkhout@gemengdescholen.nl. Bij voldoende belangstelling organiseert het stadsdeel op 11 mei een extra bijeenkomst. Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!

Amsterdam, 14 maart 2010

Hennepkwekers gepakt in De Baarsjes

De politie heeft de afgelopen drie maanden zes hennepkwekerijen ontmanteld en ontruimd in De Baarsjes. Het ging om kwekerijen met maximaal 300 planten. De plantages werden alle opgerold na tips van buurtbewoners. Politie en stadsdeel werken sinds eind vorig jaar nauw samen om zo veel mogelijk kwekerijen op te ruimen.

Wijkteamchef Gerry Smit van bureau Surinameplein: "Tips van bewoners zijn goud waard. Bij dit soort zaken krijgen we het meest binnen via Meld Misdaad Anoniem. Eén telefonische melding is voor de wet echter niet voldoende om een woning binnen te treden. We steken dan zelf even de neus door de brievenbus en dan weet je meestal wel hoe laat het is. Anders vragen we de Nuon om de elektriciteitsrekening in te zien. Enkele van de kwekerijen konden we oprollen omdat we in het pand waren voor andere incidenten: inbraak en mishandeling."

In vijf van de zes gevallen werd een verdachte opgepakt. De woningcorporatie zoekt uit of er sprake is van bijvoorbeeld illegale onderhuur of het aftappen van stroom. In samenwerking met verschillende instanties wordt de huur opgezegd, worden eventuele uitkeringen stopgezet en de inkomsten uit de teelt teruggevorderd.

Hennepplantages zijn in veel gevallen brandgevaarlijk en ze kunnen voor wateroverlast zorgen. Daarnaast hebben kwekers vaak banden met het criminele circuit. Om die reden voeren stadsdeel en politie samen actie. Hierbij roepen ze bewoners op om melding te maken van kwekerijen in hun buurt. Een hennepkwekerij is te herkennen aan stank, afgeplakte ramen en zoemende ventilators. Een kwekerij melden kan anoniem op 0800 - 7000.

Voor de redactie:



Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam