Vrije Universiteit Amsterdam

Persoonlijke aandacht als voorwaarde voor betere prestaties


* Startdatum: 19-04-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Stilte voor de storm. De invloed van het psychologisch contract op de vakkundige oordeelsvorming van registeraccountants


* Spreker: G.H. Klüth


* Promotor: prof.dr. D. Keuning prof.dr. P.G.W. Jansen


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Meer persoonlijke aandacht voor professionals als voorwaarde voor meerwaarde. Dat is de kernboodschap uit het proefschrift van Guido Klüth.

Op verzoek van accountantskantoor KPMG heeft Klüth in zijn empirisch onderzoek de gevolgen bekeken van de arbeidsrelatie tussen accountant en accountantskantoor op de oordeelsvorming van diezelfde accountant. En wat blijkt? Op de meer complexe oordeelsmomenten speelt de kwaliteit van de arbeidsrelatie een rol in de kwaliteit van het accountantsoordeel. Wanneer sprake is van een minder positieve kwaliteit van de arbeidsrelatie, wijkt het oordeel van een accountant meer af ten opzichte van het gemiddelde van zijn beroepsgenoten. Bovendien nemen accountants het hun organisaties kwalijk dat er sprake is van een toegenomen regeldruk in de branche. Er is een duidelijk negatieve invloed op de kwaliteit van de arbeidsrelatie vanuit regeldruk zichtbaar.

De aard en kwaliteit van de HR-functie blijkt geen doorslaggevende factor in de kwaliteit van de arbeidsrelatie te zijn. Klüth breekt daarom een lans voor meer persoonlijke aandacht voor het individu achter de accountant. Aan de hand van empirisch onderzoek beschrijft hij enkele oplossingen, waarbij begrippen als 'tone at the top', leiderschap en impact een belangrijke rol spelen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam