NCRV

Schepper & Co

Zelf zorgen!

Maandag 19 april
17.10 uur, Nederland 2

Jacobine Geel praat maandag in het NCRV-programma Schepper & Co over de zorg in toekomst. We worden allemaal ouder en meer hulpbehoevend. Maar het personeelsgebrek in de zorg en de politieke noodzaak tot bezuinigen maken dat de zorg ernstig onder druk komt te staan. Er moet iets structureel veranderen. Een cultuuromslag lijkt daarbij noodzakelijk. Niet langer redeneren vanuit het individuele recht op zorg, maar eerst kijken wat je als patiënt zelf nog kan. Zo klonk deze week het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg.

Ook zorgkoepelorganisatie Actiz deed het voorstel om in de ouderen- en thuiszorg vooral een beroep te doen op de eigen omgeving als iemand (langdurig) hulp nodig heeft. Volgens directeur Aad Koster van Actiz zouden veel meer mensen mantelzorg willen uitvoeren als zaken beter op elkaar afgestemd zouden zijn.

Directeur van de belangenorganisatie Mezzo, Jancor de Boer, vindt dat het zorgen voor een partner, ouder, of ander familielid nooit een plicht mag worden. âMantelzorgers moeten zelf kunnen aangeven hoe ze de zorg invullen en hoeveel zorg ze kunnen geven. Het gevaar dreigt dat mantelzorgers overbelast raken en zelf hulp nodig hebben. Nu al voelen 450.000 mantelzorgers zich overbelastâ, aldus De Boer.

Daarnaast is Gon van Straalen te gast. Zij verleent mantelzorg aan haar gehandicapte dochter. Volgens haar blijven mensen met klachten nu al zo lang mogelijk dingen zelf regelen. De drempel om hulp te vragen aan een professional is lager dan bij de eigen omgeving. Mensen zouden daarom wel eens te lang met hun problemen blijven zitten.