Toekomst van pensioenstelsel staat ter discussie

16/04/2010 13:21

Booij, Klusman en Van Bruggen

Maandag 19 april gaan hoogleraar Lans Bovenberg, secretaris van VNO-NCW Ap Fraterman, Tweede Kamerlid Mei Li Vos en hoogleraar en AEGON-Adfis directeur Herman Kappelle met elkaar in debat over de toekomst van het pensioenstelsel. Dit gesprek is de eerste in een reeks 'Eerlijk over' debatten dat plaatsvindt op initiatief van AEGON.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zichzelf gemiddeld een 4.3 geven voor pensioenkennis. Met dit debat - en andere initiatieven - wil AEGON het pensioenbewustzijn stimuleren en op de maatschappelijke en politieke agenda zetten. Tijdens het debat gaan de prominenten aan de hand van 3 stellingen met elkaar de verbale strijd aan.

Pensioen is een schijnzekerheid

De eerste stelling gaat over de schijnzekerheid van ons pensioenstelsel. Het opbouwen van pensioen is een arbeidsvoorwaarde, terwijl de werknemer het grootste risico loopt. Willen de Nederlanders meer zekerheid en dus meer betalen of houden we als maatschappij die schijnzekerheid in stand om de pensioenen zo goedkoop mogelijk te houden?

Nederlanders blijven liever pensioendom

Het pensioenbewustzijn neemt niet noemenswaardig toe in Nederland, als we diverse onderzoeken erop naslaan. We besteden meer tijd aan het kopen van een spijkerbroek of vakantie dan het doornemen van ons inkomen later. Welke verantwoordelijkheid hebben Nederlanders zelf? Welke verantwoordelijkheid hebben werkgevers, verzekeraars, pensioenuitvoerders en de politiek?

Jongeren worden onterecht kind van de pensioenrekening

Er is sprake van dubbele vergrijzing: er komen steeds meer ouderen en ze leven langer. Is het wel reëel om de jongere generatie voor deze kosten te laten opdraaien? En als dit onterecht is, wat valt er dan aan te doen? Biedt het fenomeen 'generatiebeleggen' een oplossing voor het solidariteitsprobleem?

Live te volgen via Twitter

Het debat is live te volgen via het Twitter-account @aegon nl en wordt later op YouTube uitgezonden. Het begint om 16.00 uur en wordt om 17.30 uur afgesloten met een centrale discussie. In de zaal zijn onder meer studenten aanwezig om de stellingname van de experts te toetsen aan de praktijk en algemene opinie.





http://www.aegon.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (

AEGON