Gemeente Haren

Gemeente Haren volgt advies VNG: eenmalige uitkering 1% van het jaarsalaris

Onderhandelingen nieuwe CAO gemeentepersoneel vastgelopen

19/04/2010

De onderhandelingen over een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket voor het gemeentepersoneel zijn vastgelopen. Op 1 juni 2009 liep de huidige CAO af. Strijdpunt is de loonparagraaf. De VNG wil, vanwege onzekere financiële tijden voor de gemeenten, een eenmalige uitkering verstrekken van 1 % van het jaarsalaris. De bonden eisen echter 1,5% structureel.

De VNG heeft de gemeenten dringend geadviseerd om aan het personeel dat op 1 april 2010 in dienst was, de eenmalige uitkering van 1 % uit te betalen om te voorkomen dat medewerkers de dupe worden van het uitblijven van een nieuwe CAO. Een groot deel van de gemeenten volgt het advies waaronder Tynaarlo, Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum maar een ander deel wacht op een algeheel akkoord.

In de gemeentebegroting van de gemeente Haren is rekening gehouden met de eenmalige uitkering. Als handreiking naar het personeel geeft de gemeente Haren gehoor aan het advies van de VNG. Iedereen die op 1 april 2010 in dienst was van de gemeente, ontvangt bij het salaris van mei 2010 de eenmalige uitbetaling van 1 % van het jaarsalaris. Het gaat om een onverplichte betaling die t.z.t. met de nieuwe CAO wordt verrekend. Deze betaling van de gemeente is expliciet niet bedoeld om de onderhandelingen te doorkruizen.