Gemeente Ermelo


Inspirerende 1e Werkgroepbijeenkomst Centrumvisie

Dinsdag 13 april was de 1e werkgroepenbijeenkomst Centrumvisie. Op deze avond zijn werkgroepen aan de slag gegaan met het thema ´Verlangen´.

Een nieuwe visie op het Centrum
Er wordt een nieuwe visie ontwikkeld op het centrum van Ermelo. Doel van deze centrumvisie is om te bekijken wat er nodig is om in de toekomst een levendig dorpscentrum te hebben en te houden dat eruit ziet zoals de inwoners van Ermelo dat wensen en dat aantrekkelijk is voor bezoekers. Om dit te realiseren bereidt de gemeenteraad de zogenoemde Structuurvisie Centrumontwikkeling voor en vraagt de inwoners van Ermelo hierover mee te denken. De ontwikkeling van het centrum gaat primair om de Stationsstraat en De Enk, maar ook omliggende straten kunnen worden meegenomen bij de herinrichting.

Eerdere bijeenkomsten
De serie bijeenkomsten is op 26 januari van start gegaan met een visiecafé waarbij de aanwezigen een eerste visie konden geven. Daarna volgde op 18 maart de startbijeenkomst. Deze avond hebben vijf experts verteld over hun ervaringen op het gebied van stedenbouw en ruimtelijke inrichting, parkeren en bereikbaarheid, detailhandel, bevolkingsontwikkeling en woontrends. Na deze presentaties zijn werkgroepen gevormd met de thema´s: ontmoeten; toegankelijkheid; hart; jongeren; leefbaarheid; groen en diversiteit.


1^e werkgroepbijeenkomst met thema´Verlangen´ Op 13 april werd de 1e werkgroepbijeenkomst gehouden in de Dialoog. Na een uitleg over het doel en de indeling van de avond hield oud-raadslid Hans Ligtermoet een presentatie over de verwachtingen de raadsleden hebben ten aanzien van dit traject. In onderstaand plaatje ziet u de verwachtingen weergegeven die tijdens een workshop met raadsleden op 23 maart naar voren kwamen. Hoe groter het woord, des te belangrijker het aspect is volgens de raadsleden.

Inspiratie
Vervolgens gingen de werkgroepen aan de slag met het thema ´Verlangen´. Aan de werkgroepleden was vooraf gevraagd na te denken over de vraag ´Wat inspireert u´ en om foto´s mee te nemen van plekken waar men het fijn vond om te zijn. Na elkaar verteld te hebben over elkaars inspiratiebronnen, zoals hobby´s, idolen en geluksmomenten werd gezamenlijk gekeken welke kwaliteiten er voor zorgen dat deze zaken als prettig worden ervaren en een geluksgevoel geven. Daarna werd gekeken hoe deze kwaliteiten vertaald kunnen worden naar een gebouwde omgeving.

Na een korte pauze werden de meegenomen foto´s bekeken. Er werd stilgestaan bij de vragen hoe de ruimte eruit zag en waarom het als een prettige plek wordt ervaren. Daarna werd gekeken of er een plek in Ermelo is die ook aan die criteria voldoet of dat er een plek in het centrum geschikt is om zo´n ruimte te creëren. Na afloop bleven veel werkgroepleden nog even zitten om gezellig met elkaar na te praten over deze inspirerende avond.

De ideeën, suggesties en meningen van de werkgroepen worden direct op de avond verwerkt in een computerprogramma zodat de resultaten direct zichtbaar zijn. U kunt deze presentaties hier bekijken. Hoe gaan we verder
Op 26 april en 17 mei staan nog twee bijeenkomsten gepland waarbij de werkgroepthema´s verder door de werkgroepen worden uitgewerkt. Op deze wijze ontstaan er vanuit zes thema´s verschillende visies op het centrum van Ermelo. Op 28 en 29 mei presenteren de werkgroepen de ontwikkelde visies aan elkaar in een centrumconferentie. Alle ideeën worden gecombineerd en geïntegreerd tot één visie welke op 7 juni gepresenteerd wordt aan de inwoners van Ermelo. Iedereen kan daar vervolgens op reageren. Op 17 juni presenteren de werkgroepleden de burgervisie aan de raadsleden. Als dit allemaal is afgerond weet de raad hoe de Ermelose inwoners denken over de toekomst van het centrum.