Ministerie van Buitenlandse Zaken

machtig middel voor mensenrechten

Nieuwe media machtig middel voor mensenrechten

Nieuwsbericht | 19 april 2010 | Mensenrechten

Sociale netwerken als Facebook en Twitter kunnen een machtig middel zijn in de strijd voor de mensenrechten. Dit zei minister Verhagen vandaag bij de opening van een internationale conferentie van mensenrechtenverdedigers in Den Haag.

Hij roept op tot massale inzet van nieuwe media voor positieve verandering in landen met onderdrukkende regimes.

'Hoe meer mensen weten over schending van mensenrechten, des te moeilijker wordt het voor regeringen om mensen te onderdrukken,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Minister Verhagen nam het initiatief voor de de tweedaagse conferentie Human Rights & New Media om mensenrechtenverdedigers kennis en vaardigheden over nieuwe media bij te brengen die hen helpen in hun werk. De conferentie past in het beleid van de Nederlandse regering vrijheid van meningsuiting en mediadiversiteit te bevorderen.

'We weten dat sommige regeringen er niet happig op zijn hun burgers vrije toegang tot kennis en informatie te gunnen,' zei minister Verhagen. 'Maar het recht op vrije meningsuiting is ook het recht in om via nieuwe media informatie te vergaren en meningen te verspreiden.' Hij voorspelde dat zulke regeringen uiteindelijk de slag zullen verliezen.

Omdat het vliegverkeer boven Europa stil ligt, kon ongeveer de helft van de deelnemers aan conferentie niet op tijd bereiken. Dankzij het gebruik van skype, live videostreaming, en het online discussieforum kunnen ze toch deelnemen aan de workshops en discussies.

Op de conferentie krijgen de mensenrechtenverdedigers adviezen, tips en trucs van een groot aantal experts. Er zijn zestien workshops over moderne hulpmiddelen voor het verzamelen van gegevens over mensenrechtenschendingen, het gebruik van internet voor het vertrouwelijk uitwisselen van privé-informatie en over YouTube, Facebook en Twitter.