Warchild


Libanese Minister van Sociale Zaken luistert naar kinderen

19 april 2010 - "Ook gewapende kinderen, zijn kinderen. Wat doet de regering om deze kinderen te helpen?", vraagt Mohammad al Omar aan de minister.

In gesprek met de minister
De Libanese minister van Sociale Zaken, Salim al-Sayegh, ontmoette op 22 maart een grote groep kinderen die deenemen aan het programma van onze partner SDC (Sustainable Democracy Center). De kinderen mochten vragen stellen en meepraten over een wetsvoorstel om kinderen meer te betrekken bij belangrijke beslissingen voor het land.

Commentaar en suggesties
De ontmoeting met de minister was privé. Behalve de begeleiders van War Child en SDC, mochten er alleen kinderen aanwezig zijn. De kinderen gaven commentaar en suggesties op de eerste versie van het beleid om kinderen meer te betrekken bij de regering van het land. De kinderen vertelden hoe belangrijk het is om de wet te veranderen, zodat kinderen echt mee kunnen praten.

"We willen niet alleen meedoen aan officiële evenementen, zoals vandaag. Wij willen deel uit maken van het dagelijkse besluitvormingsproces.", zei Mary Azar (16 jaar). De minister was het eens met de kinderen: "De wet moet inderdaad aangepast worden... wetten zijn aan verandering onderhevig en ik ben blij dat jullie mij vandaag vertellen wat er veranderd moet worden."

Veilige en beschermde omgeving
Ook veiligheid en bescherming kwamen aan de orde tijdens de ontmoeting. Geweld op scholen en gewapende kinderen zijn in Libanon onderdeel van het dagelijkse leven. De minister benadrukte het belang van een goede relatie tussen kinderen en hun familie."Thuis moeten kinderen leren wat vrede is en hoe belangrijk het is om respect voor anderen te hebben." Maar de regering neemt ook maatregelen om kinderen een veilige en beschermde omgeving te bieden. Zo komt er een telefoonnummer waar kinderen die in aanraking komen met geweld naar toe kunnen bellen voor hulp en begeleiding.

Landelijk beleid
In Libanon heeft War Child een leidende rol in het opstellen van een landelijk beleid op het gebied van participatie door kinderen. Het doel is om kinderen niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk een belangrijke rol te geven in het besluitvormingsproces. De kinderen waren kritisch over het huidige beleid en de minister bood zijn excuses aan voor de negatieve invloed die zijn generatie heeft op de kinderen van vandaag. Hij sprak de wens uit, dit samen met hen te veranderen.