Visuele Enterprise Architectuur, een nieuw strategisch stuurinstrument

19/04/2010 12:24

Paauwe Group B.V.

'Visuele Enterprise Architectuur', studieboek over de open methode Dragon1 is vanaf vandaag 19 april 2010 verkrijgbaar.

De Dragon1 Architecture Foundation heeft in samenwerking met Paauwe Group BV een studieboek laten schrijven over de open architectuurmethode Dragon1 met als focus

'Visuele Enterprise Architectuur'. Steeds meer ondernemingen en overheidinstellingen, zoals banken, verzekeraars, gemeenten en ministeries, werken met of onder architectuur. Visuele Enterprise Architectuur is hiervoor het nieuwe stuurinstrument op strategisch niveau.

Het gebruik van visualisaties, zoals schetsen, is in het enterprise architectuur vakgebied nog onontgonnen terrein. Zeker als we dat vergelijken met de bouwkundige architectuur, waar veelvuldig visualisaties worden gebruikt voor beeldvorming en voor het laten nemen van beslissingen door de opdrachtgever. Ook worden in de bouwkundige architectuur ontwerpen gemaakt van totaalconcepten en worden principes gebruikt om de gehandhaafde werking van een systeem of concept uit te leggen. Dit in combinatie met het toenemende gebruik van enterprise architectuur binnen ondernemingen en overheidsinstellingen was voor de Dragon1 Architecture Foundation voldoende aanleiding om een studieboek over de open methode Dragon1 te laten maken gericht op visuele enterprise architectuur.

'De Dragon1 Architecture Foundation heeft onder haar regie een studieboek laten schrijven dat op een eenvoudige manier visuele enterprise architectuur met de open methode Dragon1 uitlegt. De vorm van het studieboek is zo opgezet dat het uitstekend te gebruiken is voor HBO-scholen en universiteiten', zegt Jan Verwoerd, voorzitter van de stichting. 'Daar zitten onze toekomstige architecten en managers die binnen ondernemingen bijvoorbeeld bedrijven gaan transformeren en ICT gaan innoveren met architectuur.'

Visuele enterprise architectuur op basis van de open methode Dragon1 richt zich op het communicatiegericht visualiseren van architectuurperspectieven van innovaties in de onderneming. De vraagstukken en oplossingen in ondernemingen worden zichtbaar gemaakt met verschillende soorten visualisaties. Met kleine ontwerpschetsen en principetekeningen en met grote A0-formaat blauwdrukposters afgestemd op de verschillende doelgroepen, wordt beeldvorming en besluitvorming visueel ondersteund door de architect.

Architecten leren met het studieboek om architectuurontwerpen te maken voor de te realiseren integrale bedrijfs- en ICT-oplossingen binnen ondernemingen. Dit is gebaseerd op concepten en principes die zijn gerelateerd aan onder andere de identiteit, de strategische uitgangspunten, de missie, de visie op thema's, de strategie en het beleid van de onderneming. Managers leren met het studieboek om architectuur zo optimaal mogelijk in de onderneming in te zetten. Hiermee is men in staat om veranderingen in de onderneming beter te kunnen managen, te controleren en te beheersen.

Het studieboek is ook goed te gebruiken voor medewerkers in projecten waar 'onder architectuur' wordt gewerkt om te lezen hoe hun werkzaamheden bijdragen in architectuurtrajecten.

Voor het studieboek is ook ondersteuning voor studenten en docenten via internet beschikbaar op de website www.dragon1.com. Die ondersteuning zit in extra vragen en opdrachten die leiden tot meer inzicht. Maar ook in documentsjablonen en checklisten die Dragon1 praktisch toepasbaar maken en zorgen voor een korte leercurve. Voor docenten is er ondersteuning voor het opnemen van visuele enterprise architectuur in opleidingsprogramma's in de vorm van uitgewerkte studiewijzers.

Het studieboek is het resultaat van het promotieonderzoek van Mark Paauwe op de Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van architectuurprincipes en architectuurvisualisaties. In het studieboek staan de nieuwste inzichten en innovatieve best practices op het gebied van enterprise architectuur van de afgelopen zeven jaar. Bij zowel grote ondernemingen, overheidsinstellingen en kleine bedrijven zijn onderdelen uit de architectuurmethode ingezet. Een aantal daarvan zijn OHRA, Holland Casino, Connexxion, UWV, ING Bank, ASR Verzekeringen, Agis Zorgverzekeringen, de gemeente Sneek en de gemeente Roerdalen. In diverse praktijksituaties is Dragon1 door de gebruikers aangescherpt.

Het boek zal op veel plaatsen zeker leiden tot discussies onder architecten en managers over de nieuwe inzichten die er komen met visuele enterprise architectuur.

Titel: 'Visuele Enterprise Architectuur', studieboek over de open methode Dragon1

Auteur: Mark Paauwe

Redacteur: Talitha Paauwe-Wijnands

ISBN: 978-94-90873-01-1

Taal: Nederlands





http://www.dragon1.com