Gemeente Borsele

GGD Zeeland start vandaag met inentingen HPV en DTP/BMR

Vandaag start de GGD Zeeland met het geven van de inentingen tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken (HPV) in Borsele. Het vaccin biedt bescherming tegen de meeste varianten van deze ziekte. In totaal wordt er de komende twee weken in elf gemeentes gevaccineerd. Tegelijk met de inenting tegen HPV worden ook de 9-jarige kinderen uit Zeeland ingeënt tegen DTP en BMR*.

Â

Maandag 19 april start de GGD Zeeland met de inenting tegen HPV in de gemeente Borsele. De GGD Zeeland heeft voor de gemeente Borsele zoân 250 uitnodigingen verstuurd voor de inenting tegen HPV. De inenting bestaat uit drie prikken. Om het vaccin zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk dat alle drie de prikken gehaald worden. De eerste zal in de komende twee weken aangeboden worden, de tweede medio mei. De derde en laatste prik wordt medio oktober gegeven. Hiervoor ontvangen de meisjes na de zomervakantie een uitnodiging. Het vaccin is veilig, wel kan het milde, korte bijwerkingen hebben. Voorbeelden zijn spierpijn in de bovenarm of hoofdpijn.

Â

Meisjes die verhinderd zijn op de eerste prikdatum, worden geadviseerd om de gehele serie prikken volgend jaar te halen. Dit om verwarring te voorkomen. Het is dan wel belangrijk dat de meisjes hun oproepkaart goed bewaren.

Â

Ten tijde van de inenting tegen HPV worden ook de 9-jarige kinderen uit Zeeland ingeënt tegen DTP en BMR. Voor DTP en BMR worden maandag 116 kinderen verwacht voor een inenting.

Â

Op de website van de GGD Zeeland is alle informatie te vinden over de vaccinaties inclusief een overzicht op welke dag er waar gevaccineerd wordt: www.ggdzeeland.nl/vaccinaties.

Op de landelijke website www.prikenbescherm.nl is een uitgebreid aanbod met informatie over HPV te vinden.


*DTP: Difterie, Tetanus en Polio. BMR: Bof, Mazelen en Rodehond