FNV Bondgenoten

Stakende schoonmakers demonstreren bij Succes Schoonmaak

Honderden stakende schoonmakers gaan vanmiddag demonstreren bij het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf Succes in Volendam.

De schoonmakers willen dat Succes het ontslag terugdraait van een van de stakers. Ook willen ze dat Succes een vast contract aanbiedt aan drie stakers, van wie het tijdelijke contract binnenkort afloopt. Volgens de cao is Succes dit verplicht te doen.

Schoonmakers in Nederland zijn bezig met de langste staking sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Ze willen meer respect en waardering door de negatieve spiraal in de sector te doorbreken: niet langer goedkoper en sneller, maar een eerlijke prijs voor fatsoenlijke schoonmaak.

De acties van de schoonmakers passen in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130 procent van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan tien euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.