Gemeente Berkelland


Berkelland bestrijdt eikenprocessierups preventief

De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude Ijsselstreek en Winterswijk bestrijden samen de eikenprocessierups. Door deze gezamenlijke aanpak en voorlichting verwachten we de overlast efficiënter te kunnen bestrijden. De eikenprocessierups heeft zich inmiddels over geheel Berkelland verspreidt.

De gemeenten hebben als doel vooral de overlast van de processierups te beperken en niet de bestrijding van het diertje op zich. Uitgangspunt is de `Leidraad beheersing eikenprocessierups', die ontwikkeld is in opdracht van de `Landelijke Expertgroep Eikenprocessierups'. Kijk op de website van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit: www.minlnv.nl.

Bestrijdingsmethode

Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden. In voorgaande jaren lag de nadruk op bestrijding achteraf. De rupsennesten werden weggebrand of weggezogen. Daarnaast vond er preventieve biologische bestrijding plaats door middel van het doodspuiten van de rupsenlarven. Voor deze methode werd gekozen omdat in een groot deel van Berkelland de rups nog niet aanwezig was. In 2010 wordt op grote schaal preventieve bestrijding toegepast Hierbij worden de inlandse eiken met een biologisch middel bespoten. Dit werk wordt uitgevoerd als de eikenbomen in blad komen tot ongeveer een maand daarna. In de bebouwde kom wordt geen preventieve bestrijding uitgevoerd. Hier worden op locaties waar de rups hinder of overlast veroorzaakt, de nesten weggezogen of weggebrand.

In het buitengebied worden niet alle bomen preventief behandeld. In bosgebieden wordt geen bestrijding uitgevoerd omdat de rups hier niet of weinig voorkomt. In verband met de verneveling van het (biologische) bestrijdingsmiddel en de mogelijke verwaaiing van brandharen van de rups is het aan te bevelen niet in de spuitnevel te komen en dieren vijftien meter uit de buurt te houden van de spuitactiviteiten. Daardoor kan overlast van het spuiten beperkt blijven.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen en maken op de stam of zijtakken van de inlandse eiken spinselnesten. De rupsen gaan 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (bladeren van vooral de inlandse eik) De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn herkennen aan de dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

Gezondheidsklachten

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat contact met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van besmette bomen komen kunnen hinder ondervinden, omdat de brandharen zich door de lucht verspreiden. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren, een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritatie en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kanverlichting geven. Bij ernstige klachten wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Voorkomen overlast

Ongemak kan voorkomen worden door contact met rupsen en vrijgekomen brandharen en lege nesten te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Als u de rups ziet

U kunt als u een eikenprocessierups ziet contact op nemen met de gemeente, telefoon 0545-250 250. Berkelland bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen. Als u in uw eigen bomen rupsen aantreft, moet u zelf contact opnemen met een bedrijf voor bestrijding. Wij raden u aan bestrijding niet zelf uit te voeren.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van LNV: www.minlnv.nl/eikenprocessierups

De tekeningen met de wegen waarlangs gespoten wordt, liggen in mei en juni ter inzage in de Gemeentewinkel in Borculo en de Servicepunten in Eibergen, Neede en Ruurlo.

* Dit jaar worden de bomen langs de volgende wegen preventief bespoten. Klik hier voor de lijst met plaats- en straatnamen.