Openbare bibliotheek Amsterdam


5.000.000ste bezoeker van de Centrale Bibliotheek

19 apr 2010 - 10:05

Zaterdag 17 april heeft de 5.000.000ste bezoeker de Centrale Bibliotheek bezocht. Dit is een enorm getal dat gerealiseerd is binnen drie jaar. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) verwachtte de 5 miljoenste bezoeker pas eind juni 2010, maar door de hoge bezoekersaantallen is dit aantal deze zaterdag al bereikt.

De 13-jarige Cuba Rebelde was de gelukkige 5.000.000ste bezoeker. Zij is een trouwe bezoekster van de OBA, elke week komt ze naar de Centrale Bibliotheek. Heel bijzonder was dat zij ook bij de opening van de Centrale Bibliotheek op 7/7/'07 aanwezig was. Cuba was blij verrast nu de vijf miljoenste bezoeker te zijn. Cuba werd ontvangen door Jo Coenen, architect van de Centrale Bibliotheek en Hans van Velzen, directeur van de OBA en ontving een verrassingspakket. De 50 bezoekers voor en de 50 bezoekers na Cuba ontvingen een attentie van de OBA.

Terugblik 3 jaar OBA op het Oosterdokseiland
Op 7-7-'07 opende de Centrale Bibliotheek haar deuren op het Oosterdokseiland. Op 16 februari 2008 hadden al 1 miljoen bezoekers de nieuwe bibliotheek bezocht. En nu op 17 april 2010 wordt de 5 miljoenste bezoeker verwacht.

De Centrale Bibliotheek is een ontwerp van Jo Coenen. De inrichting is door Jo Coenen uitgedacht om het verblijf in de bibliotheek zo aangenaam mogelijk te maken. Kunstwerken, ramen die van het plafond tot de vloer lopen, stijlvolle zitplekken en horecafaciliteiten: ze dragen daar allemaal aan bij. In augustus 2009 won de Centrale Bibliotheek de WAN-award: de prijs in de categorie Civic Buiding of the year.

Vanaf de eerste dag is de bibliotheek druk bezocht met zo'n 5.000 bezoekers per dag. Inmiddels zijn meer dan 15.000 nieuwe leden ingeschreven, waaronder veel studenten, houders van de Stadspas en ouders met kinderen.

Factoren die, naast het grote mediabezit van de bibliotheek, aan het succes hebben bijgedragen zijn bijvoorbeeld:

- De ruime openingsuren: elke dag van 10.00 uur tot 22.00 uur.
- Het grote aanbod van 600 studieplekken met internetpc's en draadloos internet.

- Het restaurant met prachtig uitzicht over de stad op de zevende etage.

- Het Theater van 't Woord met een groot aanbod van activiteiten, variërend van jazz, lezing van auteurs, films, jeugdtheater en schoolvoorstellingen.

- Dagelijkse live radio-uitzendingen van Amsterdam FM en OBA Live, met iedere dag een gevarieerd programma met gasten uit de wereld van literatuur, politiek en cultuur en iedere dag live muziek.

De OBA heeft zich hiermee ontwikkeld tot de drukst bezochte culturele plek van de stad en heeft het begrip bibliotheek weer nieuw leven ingeblazen.