Gemeente Almere

D66 uitgenodigd voor collegevorming

19-04-2010

Markt op het Stadhuisplein met stadhuis op de achtergrond De informateur heeft namens de PvdA en VVD de opdracht gekregen het proces van collegevorming breder te organiseren. Voor beide partijen ligt het in de rede dat D66, als partij die als winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen is gekomen, deel uit gaat maken van het college.

Daarom willen zij D66 verzoeken om deel te nemen aan het team dat verantwoordelijk is voor het proces van collegevorming en het opstellen van het collegeprogramma. Daarna zal dan samen worden gezocht naar partijen met wie het toekomstige college kan worden verbreed.

Ook is nadrukkelijk op verzoek van de VVD overwogen of er een coalitie mogelijk is tussen PVV, PvdA en VVD. De PvdA ziet daarvoor programmatisch geen kans van slagen. De VVD heeft bezwaren tegen een onderhandelingsproces met D66, Leefbaar Almere en GroenLinks gezamenlijk. Het advies van de informateur om de mogelijkheden te onderzoeken van een coalitie tussen PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere wordt onderschreven door PvdA en VVD. Beide partijen betreuren het dat afzonderlijke besprekingen hierover nu niet mogelijk lijken. De VVD geeft wel aan dat het bespreken van de verschillen van de partijen het op te stellen programma uiteindelijk evenwichtiger maken en zullen verrijken. Op voorhand zijn er voor de VVD geen blokkades naar welke partij dan ook. Daar sluit de PvdA zich bij aan.

Gezien deze patstelling achten PvdA en VVD het van belang het proces van collegevorming breder te organiseren. Het ligt in de rede voor beide partijen dat D66, als winnaar van de verkiezingen, daar een rol in gaat spelen. Daarom vragen zij D66 deel uit te maken van het team dat verantwoordelijk is voor het proces van collegevorming en de opstelling van een collegeprogramma.

De informateur stelt dat er hiermee nog steeds sprake is van een open situatie. Met alle partijen kan een inhoudelijke en programmatische discussie plaatsvinden. De eindsituatie is een bestuurlijk inhoudelijk samenhangend programma voor een stadsbestuur met een uitstraling naar de stad en de Rijksoverheid.

D66 heeft aangegeven op de uitnodiging in te gaan.

Artikel(en)


* Hans Andersson informateur coalitieonderhandelingen Almere
* Informateur Andersson brengt advies uit
* Tweede informatieronde Almere weer met alle partijen

Bijlage(n)


* Brief informateur aan D66 (30,6 kb)