Gemeente Dantumadeel


Damwâld presenteert `eigen' visie op herinrichting Haadwei

Donderdag 15 april presenteerde de Kerngroep Damwâld haar visie op de herinrichting van de Haadwei. Omdat deze doorgaande weg na de aanleg van de Centrale As veel minder verkeer te verwerken krijgt, kan de gemeente de weg en de directe omgeving van een nieuw karakter voorzien.

De Kerngroep Damwâld bestaat uit vertegenwoordigers van de dorpsbelangen, ondernemers en inwoners, verkeersdeskundigen, vertegenwoordigers van Oranjewoud en de gemeente Dantumadiel. Daarmee hebben de inwoners van Damwâld een grote stem in de verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Tijdens de presentaties van de visie op de herinrichting van de Haadwei door de Kerngroep en Oranjewoud, bleek dan ook dat de Kerngroep Damwâld haar verantwoordelijke taak zeer serieus neemt.

Na de eerste bewonersavond van 21 januari 2010, waarin de wensen van de inwoners van Damwâld zijn verzameld, is de Kerngroep aan het werk gegaan om met die informatie een passende visie te verwoorden die past bij het dorp en de nieuwe verkeersstromen. "Dan hebben we het over de keuze voor klinkers of asfalt, voor maximum snelheid van 30 kilometer of 50 kilometer, voor veel of weinig groen, voor de inrichting van de rijbaan enzovoort", vertelt Andries Halbesma (voorzitter Dorpsbelang Akkerwoude). "Deze keuzes zijn binnen de groep besproken en hebben geleid tot enkele uitgangspunten voor de herinrichting. Wij presenteren dus een schets van het karakter van de nieuwe Haadwei. Het is absoluut geen gedetailleerd plan."

Met de toepasselijke naam `Kansen in Kernen' wordt langs het volledige traject van De Centrale As (zes dorpen) gezocht naar de wensen van de dorpsbewoners met betrekking tot het herinrichting van de bestaande doorgaande wegen in de verschillende dorpskernen. "De gemeenten zijn in de kerngroepen eerder begeleider dan deelnemer", vertelt Johan Apperloo, projectleider bij Bureau Oranjewoud. "Uiteindelijk moet dit leiden tot een breed gedragen en realistisch plan voor de minder drukke wegen in de verschillende dorpskernen."
Inloopavond Damwald

(Foto: Germ Westra)
Inloopavond

(Foto: Germ Westra)