Gemeente Heusden


Herstructurering Heusdense bedrijventerreinen stap dichterbij 19 april 2010
Regio zet in op innovatie metaalindustrie 19 april 2010 Herstructurering Heusdense bedrijventerreinen stap dichterbij

Convenant ondertekend voor vitalisering en parkmanagement Groenewoud en Nieuwkuijk

Vitalisering van het bedrijventerrein en de invoering van parkmanagement. Dat is het doel van de overeenkomsten die het Heusdens Bedrijvenplatform (HBP), stichting Parkmanagement Heusden (SPH), de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de gemeente Heusden met de Vereniging voor Parkmanagement Nieuwkuijk en Vereniging voor Parkmanagement Groenewoud afgelopen dagen tekenden voor beide bedrijventerreinen.

Het initiatief om verouderde bedrijventerreinen in de gemeente Heusden te herstructureren en er parkmanagement in te voeren, werd al enige tijd geleden genomen door de betrokken partijen. Als voorbeeld van succesvol parkmanagement dient bedrijvenpark Het Hoog in Nieuwkuijk, waar het gelijktijdig met de komst van de eerste ondernemingen werd ingevoerd.

Met ingang van 1 januari 2010 is ook voor bedrijventerrein Nieuwkuijk en bedrijventerrein Groenewoud parkmanagement ingevoerd. De invoering van parkmanagement en de vitalisering van het bedrijventerrein zijn met het ondertekenen van het convenant bekrachtigd. Afgelopen woensdag 14 april werd bij SENTECH het convenant voor het bedrijventerrein Nieuwkuijk door de betrokken partijen ondertekend. De voorzitter van de Vereniging Parkmanagement Nieuwkuijk, de heer M. Figge, tekende voor het convenant met betrekking tot bedrijventerrein Nieuwkuijk. Op donderdag 15 april werd bij De Wit Electro door de voorzitter van de Vereniging Parkmanagement Groenewoud, de heer F. Pijnenburg, het convenant met betrekking tot bedrijventerrein Groenewoud getekend.

Namens de gemeente Heusden zette wethouder Raymond van den Bos zijn handtekening. Het waren zijn laatste officiële optredens als wethouder van het scheidende college van B&W.
Geplaatst op: 19 april 2010
Regio zet in op innovatie metaalindustrie

Plan moet vertrek productie Wärtsilä uit regio Noordoost-Brabant compenseren

Een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM en Avans Hogeschool start een onderzoek naar de mogelijkheden om de innovatiekracht van de Brabantse metaal- en machine-industrie te versterken. Doel is uiteindelijk het behoud van goede werkgelegenheid en economisch groei in de regio.

Dit maakte de stuurgroep vrijdag 16 april bekend na afloop van een bezoek van Commissaris van de Koningin Wim van de Donk aan Wärtsilä en enkele andere metaalverwerkende bedrijven in Drunen. Tijdens het bezoek liet Van de Donk zich informeren over de gevolgen van het aanstaande vertrek van de productie van Wärtsilä naar China en de mogelijkheden om dat economische verlies voor de regio te compenseren.

Wärtsilä kondigde in februari jl. aan dat ze de productie van scheepsschroeven nog dit jaar zal verplaatsen van Nederland naar China. Bij Wärtsilä Netherlands B.V. in Drunen gaat dat ten koste van zo'n 420 banen. "Dat is een flinke klap voor de regio. Maar we denken die te kunnen opvangen door juist te investeren in de sterke kant van de industrie: innovatie", stelt burgemeester Henk Willems van de gemeente Heusden. "Ik ben er van overtuigd dat de combinatie van kennis, vakmanschap en ondernemingszin tot nieuwe kansen kan leiden."

Gezamenlijke focus
De Brabantse regio biedt een uitstekend ondernemingsklimaat voor (inter)nationale innovatieve ondernemingen. Om dit ondernemingsklimaat te behouden en te versterken is een gezamenlijke focus van de overheid, ondernemers en het onderwijs van groot belang. "Deze regio biedt in de kiem veel kansen om de werkgelegenheid en de economie weer te stimuleren", licht Van de Donk tijdens het werkbezoek toe. "De kracht zit in de verbinding van de aanwezige kennis, talenten en hoogwaardige technologie met de unieke, traditionele, ambachtelijke productie en maakindustrie."

De stuurgroep stelt op korte termijn een programmamanager aan die de opdracht krijgt om uiterlijk in oktober a.s. de resultaten van het onderzoek op te leveren. Daarmee moet duidelijk worden welke voorwaarden ingevuld moeten zijn om de innovatiestrategie een goede start te geven, maar ook hoe welke opleidingscentra betrokken kunnen worden en hoe de innovatie zichzelf kan versterken en in stand houden.

Metal Valley
Innovatie en metaal is geen nieuwe combinatie in de regio rond Heusden. Enkele jaren geleden besloten de metaalverwerkende bedrijven Wärtsilä, Sapa en LDM tot de oprichting van Metal Valley. Dit samenwerkings-verband richt zich op research & development, innovatie en scholing in de non ferro industrie.
Geplaatst op: 19 april 2010