Rijksvoorlichtingsdienst

Sociale voorzieningen op BES-eilanden aangepast

De sociale voorzieningen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) worden aangepast. Gisteren zijn door minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de eilanden nadere afspraken gemaakt over de uitkeringsniveau's en de pensioengerechtigde leeftijd. De basis hiervoor was al gelegd in eerder gemaakte afspraken in november 2009. De wijzigingen komen voort uit het feit dat de BES-eilanden vanaf 10 oktober 2010 niet meer onderdeel van de Antillen zijn, maar direct onder Nederland vallen.

Onder meer is nu de hoogte van de AOV-uitkering vastgesteld (in Nederland AOW) op 514 USD per maand vanaf 1 januari 2011. Ook is afgesproken de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 60 naar 65 jaar via een ingroeimodel dat start in 2015 en oploopt tot 65 jaar in 2021.

Ook is de hoogte van de zogenaamde onderstand (bijstand) vastgesteld die per 10 oktober 2010 in zal gaan. Daarbij is uitgegaan van een systeem waarin de uitkering voor inwonende alleenstaanden als basis zal gelden. Daarboven wordt een aanvullende uitkering gegeven voor zelfstandig wonen, het hebben van een partner of kinderen alsmede voor blijvende arbeidsongeschiktheid.

Daarnaast is de inzet om te komen tot een verdere ontwikkeling van de sociale en economische omstandigheden op elk van de eilanden. Het gaat daarbij mede om de samenhang tussen diverse onderwerpen zoals (sociale) woningbouw en kinderopvang. Er is afgesproken deze knelpunten nog voor 10 oktober 2010 verder te onderzoeken en te bespreken.

Alle partijen zijn het eens over het uitgangspunt dat ook op de BES-eilanden bij de uitkeringen in acht wordt genomen dat gestimuleerd moet worden zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om werk te vinden.