Senternovem

19-04-2010 |

Groene champagne en klimaattaart voor winnaar Klimaatstraatfeest

Weerman Piet Paulusma en voorzitter Lodewijk de Waal van de HIER-campagne deelden op 10 april groene champagne en klimaattaart uit aan de winnaars van het Klimaatstraatfeest: de Peter Corneliusstraat in Waalwijk. De Waalwijkers scoorden 243.336 punten en wonnen daarmee het Superstraatfeest met een optreden van Jim Bakkum op 29 mei in hun eigen straat. De Boterbloemweg in Alphen aan den Rijn en de Kosterij in het Noordhollandse Venhuizen behaalden de tweede en derde plaats.

Terechte winnaar
"De Peter Corneliusstraat is een terechte winnaar. Ze hebben ontzettend veel energiebesparingsacties ondernomen. En veel van die acties hadden een sociaal tintje. Hieruit blijkt maar weer dat energiebesparing nog leuker wordt als je het samen doet!" zegt Lodewijk de Waal, voorzitter van de HIER Klimaatcampagne. Hij is apetrots op het succes van de campagne in het hele land: "Het is fantastisch dat het Klimaatstraatfeest zoveel mensen bij het thema klimaat betrekt. Meer dan 5000 klimaatstraten deden enthousiast mee. De bewoners besparen iedere dag en ze doen dat samen, steken elkaar aan met goeie, creatieve ideeën. Een belangrijke stap vooruit voor het klimaat!"

Energiebesparingen
De Klimaatstraatfeest-competitie werd voor de tweede keer georganiseerd en liep van november 2009 tot april 2010. Dit jaar deden in totaal 12.425 Nederlandse huishoudens in 5507 straten mee met energiebesparingen. Klimaatstraten nemen vaak blijvende maatregelen en veranderen hun energiegebruik structureel, omdat zij zich bewust worden van hun energiegebruik. Ze kiezen voor gezamenlijke inkoop van dubbel glas, isolatiemaatregelen en zonne-energie, delen een auto of worden lid van een windcoöperatie. Klimaatstraatdeelnemers konden ook flink punten scoren door minder spaarzame buren over te halen om met hen mee te doen.

Nationale Klimaatstraatfeest
Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne, de campagne van meer dan 30 maatschappelijke organisaties die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Voor de Klimaatstraatfeest-campagne werkt HIER samen met de Provinciale Milieufederaties, de Vereniging Eigen Huis, het Klimaatverbond.