Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 19 april 2010

Kenmerk 082

Controle Amsterdamse Growshops

Vorige week zijn, op één dag, alle 19 in de stad gevestigde growshops gecontroleerd. Bij vier growshops werden overtredingen van de Opiumwet aangetroffen. In één growshop bevond zich bijvoorbeeld een hennepplantage waarvoor illegaal stroom werd afgetapt. In een andere zaak werd 10 kilo softdrugs gevonden. Acht personen zijn aangehouden. De Belastingdienst doet verder onderzoek naar de administratie bij de growshops. Deze lijkt op het eerste gezicht vaak gebrekkig. De inspecteurs Bouw- en Woningtoezicht hebben meerder overtredingen geconstateerd.

Deze gezamenlijke actie werd uitgevoerd onder regie van de Bestuursdienst (Van Traa- team), in samenwerking met de stadsdelen, de dienst Milieu- en Bouwtoezicht, de Belastingdienst, het politiekorps Amsterdam-Amstelland en het Openbaar Ministerie Amsterdam. Er is gekeken wat er in de growshops gebeurt en of men zich houdt aan de bestaande wet- en regelgeving als het gaat om belastingafdracht, opslag van bestrijdingsmiddelen, winkeltijdenwet en bouwvoorschriften. Doel van deze actie was om een beter beeld te krijgen van dat wat er zich in growshops afspeelt.

Growshops zijn detailhandelaren of groothandelaren die bouw- en kweekmaterialen verkopen voor de cannabisteelt. De producten die ze verkopen zijn legaal en los van elkaar ook verkrijgbaar bij bijvoorbeeld tuincentra. In growshops worden deze producten echter geclusterd verkocht gericht op de (grootschalige en professionele) cannabisteelt.

In 2009 zijn op verzoek van de politie en op last van de burgemeester drie growshops gesloten voor overtreding van de Opiumwet. Dit was aanleiding met de verschillende overheidspartners beter te gaan kijken naar de situatie in growshops en te onderzoeken of het noodzakelijk is extra maatregelen ten aanzien van de branche te nemen. Deze resultaten hebben dit beeld mede verrijkt en worden betrokken bij de afweging of er bestuurlijke maatregelen nodig zijn.

Vergelijkbare integrale controles op basis van het Convenant Vrijplaatsen Amsterdam zijn de afgelopen jaren uitgevoerd bij op verschillende locaties zoals de Papaverhoek, Nieuwzeelandweg en het Schinkelterrein.

Pb-082