Uitgeverij Bert Bakker

Wim Willems krijgt Littéraire Witte Prijs 2010

Wim Willems - Tjalie Robinson. Biografie van een Indo-schrijver

De tweejaarlijkse Littéraire Witte Prijs, in 1977 ingesteld bij het 175-jarig bestaan van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte aan het Plein in Den Haag, is voor 2010 toegekend aan Wim Willems voor zijn boeken Tjalie Robinson. Biografie van een Indo-schrijver en Schrijven met je vuisten. De brieven van Tjalie Robinson. Voor meer informatie klik hier.

Tjalie Robinson (1911-1974) werd geboren in Nijmegen, maar groeide op in een militair milieu in Indië. Tijdens de Japanse bezetting leefde hij jarenlang in krijgsgevangenschap. Als kind van Oost en West kwam hij in de naoorlogse Indonesische revolutie tussen twee vuren terecht. In die periode ontbrandde het heilig vuur in hem, en liet hij volop van zich horen. Als een gedreven journalist, maar ook - onder het pseudoniem Vincent Mahieu - als de schrijver van een klein, maar uniek Indisch oeuvre. Na de migratie naar Nederland wierp hij zich met zijn tijdschrift Tong Tong op als strijder tegen het vergeten van de overzeese geschiedenis. Hij organiseerde het Indische leven, met Pasar Malams, een Kunstkring, een dorp in Spanje en een eigen blad in de Verenigde Staten.

Prof. Dr. Wim Willems (1951) is sedert 2005 hoogleraar Sociale Geschiedenis, in het bijzonder van Den Haag, aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in migratievraagstukken. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn serie artikelen in AD Haagsche Courant over Den Haag in de jaren vijftig en zestig, die in boekvorm verschenen onder de titels Stadskind. Kroniek van een naoorlogse jeugd en Stadsblues. Kroniek van de jaren zestig.